Politika

Najviši državni zvaničnici čestitali praznik Kurban-bajram muslimanima u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

16/06/2024

-

14:20

Najviši državni zvaničnici čestitali praznik Kurban-bajram muslimanima u Srbiji
Bajrakli džamija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Narodne skupštine Srbije, Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije i direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama uputili su danas čestitke vernicima islamske veroispovesti povodom Kurban-bajrama, praznika koji se slavi četiri dana, i zauzima posebno mesto u životu svih muslimana, pa tako i onih u Srbiji.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku povodom praznika Kurban-bajram svim građanima islamske veroispovesti, reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Ona je vernicima poželela da praznik provedu u zdravlju i miru, u krugu ljudi koji ih čine srećnim, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

"Neka ovaj praznik, koji simbolizuje žrtvovanje, donese dobra dela široj društvenoj zajednici uz uvažavanje svih razlika, zarad svetle budućnosti. Kurban-bajram šerif mubarek olsun!", navedeno je u čestitki predsednice parlamenta.

Ministri u Vladi čestitali praznik vernicima

Ministri u Vladi Srbije takođe su čestitali danas Kurban-bajram svim vernicima islamske veroispovesti u Srbiji.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević poručila je u čestitki da je ovaj praznik ovo još jedna prilika da se pokaže zajedništvo u svim multietničkim sredinama u našoj Srbiji.

"Svim vernicima islamske veroispovesti koji obeležavaju Kurban-bajram upućujem iskrene čestitke povodom jednog od najvećih praznika, sa željom da ga provedu u miru i blagostanju sa rodbinom, prijateljima i komšijama", navela je ministarka u čestitki, a saopštilo Ministarstvo.

Ona je ukazala da je ovaj dan značajna prilika da se još jednom iskaže zajedništvo, bliskost i uzajamno poštovanje u multietničkim opštinama i gradovima, na koje smo, kako je istakla, izuzetno ponosni, a sve za dobrobit Srbije.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poželela je vernicima islamske veroispovesti da Kurban-bajram provedu u dobrom zdravlju, uz svoje najbliže, porodicu i prijatelje, kao i da budu ispunjeni osećanjima mira, radosti i sreće.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov poželeo je svim muslimanima u Srbiji da praznik provedu u ljubavi, miru i sveopštem blagostanju, u krugu porodice i prijatelja.

"Neka duh Kurban-bajrama osnaži svakog pojedinca i u domove svih muslimanskih vernika donese smirenost, bratsku solidarnost i istinsko zajedništvo", naveo je Žigmanov u čestitki.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić čestitao je danas Kurban bajram reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije, glavnom muftiji i predsedniku mešihata Islamske zajednice u Srbiji i svim vernicima islamske veroispovesti.

"Neka Kurban bajram unese mir, radost i blagostanje u sve domove, kao praznik koji slavi solidarnost i međusobno zbližavanje", naveo je Vesić u čestitki.

Islamska zajednica Srbije je od osnivanja važan deo istorije i kulture Srbije - naše zajedničke kuće i u sebi nosi poruku mira i duh tolerancije, skladnih odnosa, prijateljstva i činjenja dobrih dela - kao vrednosti koje zajednički moramo da čuvamo i negujemo, istakao je on, saopštilo je resorno ministarstvo.

"U ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i svoje lično ime i u svim građanima i građankama islamske veroispovesti upućujem srdačne čestitke povodom Kurban bajrama, sa željom da praznik provedu sa porodicom i prijateljima, u zdravlju, miru, ljubavi i slozi. Bajram šerif mubarek olsun“, naveo je ministar Vesić u čestitki.

Direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama čestitao Kurban-bajram

Direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović čestitao je danas Kurban-bajram velikodostojnicima, verskim službenicima i vernicima Islamske zajednice.

"Neka Bajramska poruka bude trajan i nepresušan izvor međusobne ljubavi i zahvalnosti čoveka prema Bogu. Samo na taj način možemo činiti dobra dela i time doprinositi razvoju naše zajedničke kuće Republike Srbije, pokazujući veliko bogatstvo ljudskog roda, jedinstvo u različitosti, multikulturalnosti i međuverskoj slozi", naveo je Roganović u čestitki.

On je vernicima poželeo da Bajramske dane provedu ispunjeni duhovnom snagom i svakim dobrom, radujući se sa svojim komšijama i bližnjima.

Više od 1,8 miliona vernika učestvovalo u završnom obredu hadžiluka

Veliki broj islamskih vernika krenuo je danas po veoma visokoj temperaturi na hadžiluk u Saudijskoj Arabiji da učestvuju u obredu simboličnog kamenovanja đavola koji označava završetak Hadžiluka za muslimane širom sveta i početak praznovanja Kurban-Bajrama.

Na dan kamenovanja na svetom brdu poznatom kao Planina Arafat, izvan svetog grada Meke, danas se okupilo više od 1,8 miliona vernika, prenosi AP.

Hadžije su u subotu uveče napustile Planinu Arafat i provele noć u blizini lokacije poznate kao Muzdalifa, na kojoj su sakupljali kamenčiće koje danas koriste za simbolično kamenovanje stubova koji predstavljaju đavola a koji se nalaze na drugoj svetoj lokaciji u Meki, zvanoj Mina, gde je, po verovanju muslimana, Bog testirao Ibrahima kada mu je zapovedio da žrtvuje svog sina jedinca Ismaila.

Prema Kuranu, Ibrahim je bio spreman da se podvrgne božijoj zapovesti, ali Alah ga je ipak sprečio da izvrši zločin i spasio njegovog sina.

U hrišćanskim i jevrejskim verzijama ovog verovanja, Avramu je Bog zapovedio da žrtvuje svog drugog sina, Isaka.

Kako prenosi izveštač američke agencije, mnogi koji su krenuli danas na završni obred hadžiluka, pogotovu stariji ljudi, kolabirali su na putu ka đavoljim stubovima zbog vrelog vremena.

Bezbednosne snage i medicinski timovi su bili razmešteni da pomognu, noseći one kojima je bila potrebna pomoć do ambulantnih kola ili terenskih bolnica.

Komentari (0)

Srbija