Politika

Gašić se sastao sa ambasadorima: "Vojska Srbije je faktor stabilnosti u regionu"

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2024

-

22:07

Gašić se sastao sa ambasadorima: "Vojska Srbije je faktor stabilnosti u regionu"
Gašić se sastao sa ambasadorima: "Vojska Srbije je faktor stabilnosti u regionu" - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Bratislav Gašić održao je danas, povodom stupanja na novu dužnost, niz sastanaka sa ambasadorima inostranih zemalja akreditovanim u Republici Srbiji i poručio da je Vojska Srbije faktor stabilnosti u regionu.

"Povećanje ulaganja u Vojsku Srbije i unapređenje njenih sveukupnih sposobnosti, predstavlja jasan i transparentan proces s ciljem povećanja odbrambenih kapaciteta i odvraćanja potencijalnih oružanih pretnji po bezbednost naše zemlje i naroda", istakao je Gašić.

On je poručio da snažnu Vojsku Srbije niko u okruženju ne treba da posmatra kao pretnju, već isključivo kao faktor regionalne stabilnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na odvojenim sastancima, ministar Gašić razgovarao je sa ambasadorima Republike Azerbejdžan Kamilom Hasijevim, Arapske Republike Egipat Baselom Salahom, Republike Francuske Pjerom Košarom, zatim ambasadorima Republike Italije Lukom Gorijem, Republike Kazahstan Madijem Atamkulovim, Narodne Republike Kine Li Mingom i ambasadorom Republike Kipar Andreasom Fotiuom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Realizovani su sastanci i sa ambasadorima Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, kao i sa ambasadorima Slovačke Republike Mihalom Pavukom i Kraljevine Španije Huanom Hose Sans Aparisiom.

Ministar Gašić sagovornicima je predstavio strateške pravce politike odbrane i prioritete rada tokom svog predstojećeg mandata. 

On je ponovio nedvosmisleno opredeljenje Srbije u pogledu vojne neutralnosti, posvećenost dijalogu i poštovanju međunarodnog prava, ali i otvorenost za izgradnju sveobuhvatnih partnerskih odnosa sa drugim državama, radi doprinosa miru, regionalnoj i globalnoj stabilnosti, ističe se u saopštenju.

Ministar odbrane je istakao da je Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa svim zemljama na osnovama uzajamnog poštovanja i obostranog interesa, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija