Politika

Dačić: Izbegnuti kolaps pokazuje da imamo stabilan elektroenergetski sistem

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2024

-

11:37

Dačić: Izbegnuti kolaps pokazuje da imamo stabilan elektroenergetski sistem
Dačić: Izbegnuti kolaps pokazuje da imamo stabilan elektroenergetski sistem - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da kolaps energetskog sistema koji je zadesio region, a koji je izbegnut u Srbiji pokazuje da je naša zemlja jedan autonomni faktor i da imamo naš zaokružen i stabilan elektroenergetski sistem i ne zavisimo ni od koga.

"Tako je i u našem političkom sistemu i uopšte u našem statusu kao države i kao naroda", rekao je on za TV Prva i dodao da se mnogima ne sviđa što je Srbija jaka.

Dačić je istakao da mnogima smeta što kod nas nije došlo do kraha elektroenergetskog sistema, a do toga nije došlo kako je objasnio zato što smo se mi spremali za neke teške situacije koje mogu da se dese iako su nas mnogi kritikovali za to i pričali da preterujemo.

"Setite se kada je predsednik Aleksandar Vučić pričao da treba da imamo pune robne rezerve, svi su mislili, to je sve onako, 'ajde. Pa ovde sada svakog dana imate i priče kako se EPS raspao, kako kako ništa ne funkcioniše, a sad odjenom ispada da jedino u Srbiji nije došlo do energetskog kolapsa", rekao je Dačić.

O festivalu "Mirdita, Dobar dan"

On je govoreći o festivalu "Mirdita, Dobar dan" koji treba da se održi u Beogradu od 27. do 29. juna kazao da se taj festival održava više godina unazad. Dačić je naglasio da se taj skup ne održava na otvorenom i da po Zakonu o javnom okupljanju organizatori nisu u obavezi da ga prijave, ali da su ga oni ipak prijavili i rekli da se očekuje između 50 i 70 učesnika. Dodao je međutim, da postoje i najave nekih organizacija, koje se protive održavanju tog festivala da će u tom periodu oko 50 ljudi da protestuje.

"Bilo bi mnogo bolje da se to ne organizuje, ali ako se festival održi MUP će osigurati javni red i mir tako da neće tu biti bezbednosnih problema u velikom obimu" rekao je Dačić.

On je rekao i da je sa političkog aspekta održavanje ovog festivala drugo pitanje, naglašavajući da je ovakve stvari moguće organizovati u Beogradu, ali da nije siguran da je to moguće u Prištini baš sa takvom istom temom.

"Mi smo imali mnogo, mnogo takvih događaja u sred Beograda. Time se pokazuje i demokratski kapacitet naše države. Opet, s druge strane, nije dobro da u državi imate nešto što zabranjujete i u tom smislu neće biti zabrane", rekao je Dačić.

On je objasnio i da Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada ne daje dozvole, već samo donosi odluke ako se nešto odbija.

"Nama je zadatak i cilj da štitimo naše državne i nacionalne interese na najbolji mogući način. Tako da videćemo kako će se dalje odvijati", rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je naglasio i da za sada nema bezbednosnih problema i da nema najave da to mogu da budu ozbiljniji bezbednosni problemi koje je MUP ne može da kontroliše. Dačić je rekao da će policija obezbeđivati taj skup i da su i organizatori tražili njihovo angažovanje.

Prema njegovim rečima, zadaci policije i ciljevi se u suštini ne treba da menjaju i oni su, kako naglašava, oličeni u nečemu što se zove narodna milicija.

"Hajde da upotrebim taj stari izraz, nekome se možda on neće svideti ali on označava da je to narodna u smislu da je zadatak da čuva narod i da je zadatak da osigura bezbednost zemlje. Znači stabilni javni red i mir, bezbednost zemlje, borba protiv kriminala i korupcije ali i čitav niz drugih stvari koje su u nadležnosti MUP-a", rekao je on.

Dačić je dodao i da je važno što država ima pozitivan odnos prema policiji i ulaže u njeno opremanje i modernizaciju, ali da je sa druge strane bitno i da policija ima odgovoran odnos prema svojim obavezama.

Naveo je i podatak da je u poređenju sa 2008. godinom danas manji broj krivičnih dela u Srbiji kao i pogunulih u saobraćaju.

Komentari (0)

Srbija