Politika

Opozicione stranke: Vlast odgovorna za pad UB na Šangajskoj listi

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2021

-

15:45

Opozicione stranke: Vlast odgovorna za pad UB na Šangajskoj listi
Opozicione stranke: Vlast odgovorna za pad UB na Šangajskoj listi - Copyright Wikipedia.org/Matija sa VMO

veličina teksta

Aa Aa

U reagovanjima na pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, opozicione stranke ocenjuju da je za to odgovorna sadašnja vlast u Srbiji.

Stranka slobode i pravde (SSP) navodi da Vlada Srbije ne mari za rejting Beogradskog univerziteta, jer, kako se ističe u saopštenju te stranke, dosta ministara u vladi ima sumnjive diplome drugih univerziteta i ovaj ih ne zanima.

Navode i da je vlast "nasilnom smenom rektorke Ivanke Popović narušila autonomiju Beogradskog univerziteta i tako pokazala kakav je njen odnos prema visokom obrazovanju".

Prema oceni koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije i nekoliko udruženja građana, najnoviji pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi je dokaz promašaja u politici finansiranja nauke.

Dodaju da je u Srbiji poslednji sveobuhvatni konkurs za finansiranje naučnih istraživanja sproveden 2010. godine, a 2011. je poslednji put obavljena klasifikacija istraživača kada su oni naknade i nagrade za svoj istraživački rad dobijali u skladu sa rezultatima.

Kasnije je, prema oceni ove koalicije, promovisan naučni nerad i uravnilovka, pa će, kako ističe ta koalicija, Univerzitet u Beogradu nastaviti da tone sve dok se suštinski ne promeni politika vlasti prema nauci.

Komentari (0)

Srbija