Politika

Dačić: Vehabije najveće pretnje za muslimane, moramo zajedno da se borimo protiv ekstremizma

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2024

-

10:32

Dačić: Vehabije najveće pretnje za muslimane, moramo zajedno da se borimo protiv ekstremizma
Dačić: Vehabije najveće pretnje za muslimane, moramo zajedno da se borimo protiv ekstremizma - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je nakon terorističkog napada kada je vehabija samostrelom povredio žandarma ispred izraelske ambasade u Beogradu, razgovarao sa Bošnjacima i da očekuje da sa Islamskom zajednicom sarađuje po pitanju borbe protiv ekstremizma.

Dačić je za TV Pink rekao da su vehabije najveće pretnje upravo za muslimane odnosno Bošnjake.

"Ja sam nedavno razgovarao i sa mnogim Bošnjacima, muslimanima, mislim da Islamska zajednica isto snosi veliku odgovornost. Mi treba zajedno da radimo na ovome, ovde je reč o očuvanju mira, o borbi za mir i borbi protiv ekstremizma, da se ne dese ponovno neke terorističke akcije", kazao je ministar unutrašnjih poslova.

On je dodao da se noćas dogodio incident kod Novog Pazara, kada je jedan vehabija pretukao muslimana, odnosno Bošnjaka.

Ministar je naveo da se incident, koji se krajem juna dogodio ispred ambasade Izraela, igrom slučaja dogodio ispred te ambasade, jer je vehabija prvo krenuo u sinagogu.

"I želim da vam kažem da do danas se niko nije javio sa željom da ga sahrani", rekao je Dačić.

On je objasnio da postoji četiri nivoa pretnji od terorizma, prvi i najblaži je zeleni, zatim su žuti, pa narandžasti koji stupa na snagu kada postoji realna opasnost od terorističkog akta ili kada se dešava negde u okruženju, i na kraju je crveni koji se stavlja na snagu kada se desi teroristički akt.

"Kad je reč o ovom žutom, to je inače nivo koji je bio i pre ovoga, on je relativno gotovo uvek na snazi kod nas. A ovo znači pojačanu budnost na nekim važnim mestima kao što je državna infrastruktura - znači zgrade koje predstavljaju državne institucije, diplomatsko-konzularna predstavništva", naveo je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija