Politika

Srbija donira vakcine protiv kovida za 19 afričkih zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2021

-

16:39

Srbija donira vakcine protiv kovida za 19 afričkih zemalja
Nikola Selaković i Ababu Namvamba - Copyright Tanjug/Zoran Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković boraviće od danas do 21. avgusta u poseti u nekoliko afričkih zemalja, kojima će uručiti donacije vakcina protiv koronavirusa.


Selaković će posetiti Zimbabve, Zambiju, Angolu i Namibiju, gde će imati susrete sa najvišim zvaničnicima tih zemalja.

Ministar će, takođe, uručiti i zvanične pozive za učešće na obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, koje će biti održano 11. i 12. oktobra u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je danas posetio Keniju, gde se sastao sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova te zemlje Ababuom Namvambeom, te istakao da je Srbija ponosna na dugu istoriju odnosa i saradnje i ukazao da ti odnosi i saradnja datiraju još iz vremena SFRJ.

"Odnosi Srbije i Kenije dobri"

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Kenije Ababuom Namvambeom, a tokom razgovora konstatovano je da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri, kao i da se očekuje nastavak unapređenja saradnje i dalje intenziviranje političkog dijaloga.

Selaković je tokom sastanka održanog u Najrobiju, istakao da je Srbija ponosna na dugu istoriju odnosa i saradnje i ukazao da ti odnosi i saradnja datiraju još iz vremena SFR Jugoslavije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Tanjug/Zoran Stanić

 

U tom smislu, ministar je danas uručio pozivno pismo Namvambeu za ministarku spoljnih poslova Kenije Rejčel Omamu i delegaciju te zemlje da prisustvuju obeležavanju 60 godina od prve Konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja što će se desiti u oktobru ove godine u Beogradu.


Selaković se zahvalio na principijelnom stavu Keniji u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istakao da očekuje da će Srbija i Kenija nastaviti da se pomažu u međunarodnim forumima u skladu sa nacionalnim prioritetima.

Namvambe i Selaković saglasni su i u oceni da je ekonomska saradnja dve zemlje nedovoljno razvijena, ali i da postoji značajan potencijal za njeno unapređenje, posebno u oblasti poljoprivrede, farmacije, građevinarstva, teške industrije i energetike.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na saradnju dve zemlje u okviru projekta "Svet u Srbiji" i povodom te saradnje kazao da Srbija namerava da naredne akademske godine poveća broj stipendija za buduće studente iz zemalja nesvrstanih, sa ciljem da pruži priliku novim generacijama da se u sve većem broju obrazuju na fakultetima u našoj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija