Politika

Selaković razgovarao sa predsednikom i premijerkom Namibije, Srbija donirala 30.000 doza vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2021

-

16:44

Selaković razgovarao sa predsednikom i premijerkom Namibije, Srbija donirala 30.000 doza vakcina
Selaković razgovarao sa predsednikom i premijerkom Namibije, Srbija donirala 30.000 doza vakcina - Copyright Ministarstvo spoljnih poslova

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa predsednikom Namibije Hajgom Geingobom i premijerkom te zemlje Sarom Kugongelvom Amadilom sa kojima je razgovarao o produbljivanju bilateralne saradnje, a tokom sastanka sa predsednikom Geingobom konstatovano je da dve zemlje veže tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška.

Povod za tu posetu je donacija Srbije toj afričkoj zemlji koja se sastoji od 30.000 doza vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa.

Selaković je na sastanku sa namibijskim predsednikom u Vindhuku, prestonici Namibije, koju je posetio kako bi potpisao ugovor o donaciji vakcina protiv virusa korona Srbije toj afričkoj zemlji, istakao da je Srbija zainteresovana za svestrano unapređenje političkog dijaloga kroz razmenu poseta na visokom nivou.

Šef srpske diplomatije je izrazio je zahvalnost na podršci Namibije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i istakao da dve države imaju obostrani interes da sarađuju na multilateralnom planu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Sagovornici su konstatovali da postoji zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, a ministar Selaković je poručio da su srpska preduzeća spremna da se posle dužeg vremena vrate na afrički kontinent i da je ekonomske odnose Srbije i Namibije moguće znatno unaprediti u brojnim oblastima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, rudarstvo, farmacija….

Ministarstvo spoljnih poslova

 

Selaković je obavestio predsednika Geingoba o predstojećem obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu i izrazio očekivanje da će gost Srbije tom prilikom biti i šefica diplomatije Namibije.

U okviru posete Namibiji, šef srpske diplomatije sastao se i sa predsednicom Vlade Namibije Sarom Kugongelvom Amadilom sa kojom je razgovarao o nizu tema od zajedničkog interesa za dve države.

Selaković je sagovornici preneo žaljenje Srbije i njenih građana zbog života koje je u Namibiji odnela epidemija virusa korona i izrazio nadu da će srpska donacija antikovid vakcina u izvesnoj meri olakšati epidemiološku situaciju u toj prijateljskoj afričkoj zemlji.

Premijerka i predsednik Namibije izrazili su zahvalnost zbog srpske donacije u vakcinama.

Ministar Selaković je sa najvišim zvaničnicima Namibije razgovarao i o programu „Svet u Srbiji“ u okviru kojeg u našoj zemlji studiraju i mladi iz Afrike i podsetio da je u prošlosti veliki broj studenata sa afričkog kontinenta stekao visoko obrazovanje u Beogradu.

"Namibija mora da uči iz iskustva Srbije"

Ministarka inostranih poslova Namibije Netumbo Nandi - Ndaitva pohvalila je danas reforme koje su sprovedene u Srbiji, a koje su, kako je rekla, zemlju koja po ekonomskim parametrima pre sedam godina nije stajala dobro učinile progresivnom i istakla da u tom pogledu imaju mnogo da nauče od Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova

 

Nandi – Ndaitva je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem nakon potpisivanja ugovora o donaciji Srbije od 30.000 doza antikovid vakcina Namibiji kazala da samo pre sedam godina u Srbiji ekonomski pokazatelji nisu bili dobri.

Istakla je da su reforme koje su sprovedene u našoj zemlji dovele do progresa.

"To je ono što mi moramo da naučimo iz vašeg iskustva“, kazala je Nandi – Ndaitva obraćajući se ministru Selakoviću.

Prema njenim rečima, pandemija virusa korona sve je naučila, između ostalog, i tome da zemlje koje nisu u stanju same sebe da prehrane ne mogu biti sigurne da će preživeti katastrofe koje tresu čitav svet.

U tom smislu, podsetila je da kada je počela pandemija, granice su zatvorene, što je i podsetilo sve na to koliko je važno da jedna nacija bude u stanju sama sebe da prehrani, jer se nikada ne zna koliko dugo će trajati kriza.

"Mi smo tada odlučili da preuzmemo agresivan program kako bismo poboljšali našu poljoprivrednu proizvodnju. Planiramo da radimo sa Srbijom u tom sektoru koji je veoma kritičan za nas", naglasila je Nandi - Ndaitva.

Navela je da bi saradnja u oblasti ekonomije i privrede mogla da bude još bolja između dve zemlje i istakla da će Srbija i Namibija nastaviti da rade na jačanju saradnje u različitim oblastima uključujući trgovinu i investicije.

"Kao što znamo, kroz trgovinu i investicije možemo govoriti o prosperitetu. U oblasti trgovine i investicija, planiramo i saradnju biznismena i privrednika koji će kroz tu saradnju otkriti specifične oblasti u kojima mogu da sarađuju", navela je ministarka inostranih poslova Namibije.

 

 

Komentari (0)

Srbija