Politika

Vučiću uručen poziv za prisustvovanje ustoličenju mitropolita Joanikija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2021

-

11:26

Vučiću uručen poziv za prisustvovanje ustoličenju mitropolita Joanikija
Vučiću uručen poziv za prisustvovanje ustoličenju mitropolita Joanikija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je lično iz Patrijaršije uručen poziv za prisustvovanje ustoličenju mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju, potvrđeno je za Euronews Srbija u Predsedništvu.

U Crnoj Gori su već nedeljama podignute tenzije zbog planiranog ustoličenja izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, 5. septembra u Cetinjskom manastiru.

Protivnici ustoličenja u cetinjskom manastiru pozivali su da se ceremonija izmesti, dok su iz SPC poručili da se ceremonija vekovima održava na ovom mestu, i da nema razloga da se to sada menja.

Protivnici ustoličenja na Cetinju, tamo su organizovali i protest, sa kojeg je poručivano da "Crna Gora nije Srbija".

Na skup su došli i predstavnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, kao i pojedini poslanici DPS-a. Prisutan je bio i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savetnik predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović. 

Okupljeni su nosili transparente kao što su: "Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru", "Odustanite, ne brukajte se". Retki građani su nosili maske, a distanca se nije poštovala. 

Mitropolit: Cetinje, podrazumeva se

Sam mitropolit se, tokom liturgije koju je služio u Cetinjskom manastiru, osvrnuo na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori. 

"Mene ne šalje crkva Srbije, mene ne šalje nijedna država, mene šalje SPC, mene priznaje moje sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i verujući narod Crne Gore", rekao je, piše na sajtu Mitropolije. 

On je, takođe, potvrdio da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmešteno.

"Podrazumeva se da će to biti na Cetinju", odgovorio je Joanikije na pitanje Vijesti, ne želeći da detaljnije komentariše.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Veća za nacionalnu bezbednost Milan Knežević, najavio je da će Veće i Savet za odbranu i bezbednost odlučiti gde će biti postavljenje mitropolita - na Cetinju ili u Podgorici.

Naveo je i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi predlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Komentari (0)

Srbija