Politika

Ministar Selaković najavio ponovno otvaranje ambasade u Vijetnamu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2021

-

15:42

Ministar Selaković najavio ponovno otvaranje ambasade u Vijetnamu
Ministar Selaković najavio ponovno otvaranje ambasade u Vijetnamu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković rekao je u telefonskom razgovoru sa ministrom inostranih poslova Vijetnama Bui Tan Sonom kako Srbija razmatra da u narednom periodu ponovo otvori ambasadu u Vijetnamu, koja je zatvorena 2001. godine iz ekonomskih razloga.

Kako je saopštilo Minisrastvo, ministri su se osvrnuli na dugu istoriju bilateralnih odnosa naših zemalja i tradicionalno prijateljstvo Srbije i Vijetnama.

Ministar Selaković je izrazio uverenje da će intenziviranje političkog dijaloga Srbije i Vijetnama, kroz realizaciju poseta na visokom i najvišem nivou, dati dodatni impuls daljem razvoju sveukupne bilateralne saradnje, istakavši da je neophodno i jačanje ekonomskih odnosa.

Dvojica ministara dogovorili su održavanje političkih konsultacija u naredna dva meseca i ukazali na potrebu intenziviranja odnosa Srbije i Vijetnama na svim poljima, a naročito političkim i ekonomskim koji obiluju neiskorišćenim potencijalima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šef srpske diplomatije zahvalio je vijetnamskom kolegi na principijelnoj i aktivnoj podršci Vijetnama teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u svim međunarodnim forumima.

Saglasivši se da se prijatelji najbolje prepoznaju u trenucima teških izazova, ministri su razgovarali o mogućnosti da Srbija donira izvesne količine antikovid vakcina kako bi se olakšala teška epidemiološka situacija u Vijetnamu.

Ministar Selaković iskoristio je ovu priliku i da vijetnamskog kolegu pozove da, 11. i 12. oktobra u Beogradu, učestvuje u obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Komentari (0)

Srbija