Politika

Bošnjačko nacionalno vijeće protiv himne "Bože pravde" na početku školske godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2021

-

09:07

Bošnjačko nacionalno vijeće protiv himne "Bože pravde" na početku školske godine
Bošnjačko nacionalno vijeće protiv himne "Bože pravde" na početku školske godine - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) smatra da nalog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića da školska godina otpočne intoniranjem himne "Bože pravde" predstavlja "nepoštovanje različitosti i provokaciju nesrpskih naroda".

U saopštenju na sajtu BNV navodi se da aktuelnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu, već nacionalnu himnu srpskog naroda i pozivaju sve uprave obrazovno-vaspitnih ustanova da školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, "bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti".

"Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, miroljubiv evropski narod koji je autohton na ovim prostorima. Narod koji vekovima pokazuje nastojanje da živi u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osećanja. Poštovanje je dvosmerni proces, bićete poštovani u istoj meri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda", navodi se u saopštenju

Dodaju da se poštovanje države prema narodima koji žive u njoj iskazuje u svim oblastima delovanja, a naročito kroz državne simbole i znamenitosti.

"Tekst himne, ali i grb Srbije ne odražavaju stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste", navodi BNV.

BNV smatra da bi Ružić, kao prvi potpredsednik Vlade Srbije, trebalo da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

"Himna ''Bože pravde'' odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva", poručuje BNV.

Ružić je nedavno najavio da će školska godina početi 1. septembra u svim školama intoniranjem ili izvođenjem državne himne "Bože pravde", što je prvi put u istoriji.

Komentari (1)

nbgd

01.09.2021 11:20

BNV je potpuno u pravu. Samo procitajte tekst himne i jasno vam je da je ovo himna SRBA i srpskog naroda, a ne i ostalih naroda koji zive u Srbiji. Podrzavam stav BNV!

Srbija