Politika

Vučić posle sastanka sa patrijarhom: Postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Jasenovcu

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

10/09/2021

-

10:57

Vučić posle sastanka sa patrijarhom: Postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Jasenovcu
Vučić posle sastanka sa patrijarhom: Postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Jasenovcu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem postignut dogovor da se na prostoru Donje Gradine izgradi veliki memorijalni centar.

"Danas smo postigli dogovor i prenosim potvrdu (Milorada) Dodika, u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini", rekao je Vučić posle sastanka sa patrijarhom kojem je prisustvovao i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić, prenosi Fonet.

Srbija će finansirati izgradnju sa 80 odsto, a RS sa 20 procenata.

Vučić je ukazao da je 80 godina od stvaranja najmonstruoznije fabrike smrti u Evropi - sistema logora Jasenovac.

Preneo je da su tokom današnjeg sastanka bili u kontaktu sa Dodikom, i da je razgovarano kako i na koji način da se osnaži kultura pamćenja, kako da da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, šta je to šta može da država pomogne SPC koja ima značajnu ulogu u celom procesu.

"Razgovarali smo i čuli i od patrijarha i vladike Jovana o situaciji u samom jasenovačkom kompleksu gde srpska crkva ima veliki broj objekata u svom vlasništvu, gde treba mnogo toga da obnovimo. RS pomaže u obnovi srpske škole u Jasenovcu, a mi ćemo učestvovati u obnovi objekata, kao i obnovi pakračke biblioteke i pakračkog dvora sedištu eparhije", ukazao je on.

Vučić je ukazao da važna institucija, Muzej žrtava genocida, koji je stvoren 1992. nema svoje prostorije, i da je dogovoreno da se pokuša na prostoru Starog sajmišta da se one uspostave.

Međutim, dodao je da postoje imovinski problemi, i da će se pokušati da se to reši - da se vidi kako da ti ljudi koji tu u skladu sa pravom i bez prava koriste određeni prostor - te potom otvore neki od paviljona koji bi bili pravo mesto za Muzej žrtava genocida, koji bi pokaza celom svetu stradanje Srba.

Obale jasenovačkih žrtava

Prema njegovim rečima 22. aprila krenuće se u realizaciju tog poduhvata.

"Zajedno ćemo podneti inicijativu da leva obala Save dobije naziv Obale jasenovačkih žrtava, što bi obuhvatilo sve žrtve i srpske, jevrejske, romske i sve druge. Verujemo da će to naići na odobrenje gradskih vlasti. Cilj je da svetskoj javnosti ukažemo kroz šta je srpski narod prolazio pre 80 godina, da se širi istina", naglasio je Vučić.

Rekao je da je zadovoljan što država može da učestvujem u onome što je od velikog značaja za naš narod, ponosan što Srbija i srpski narod pamte, što nikada neće zaboraviti užasne zločine u Jasenovcu.

"Srbija danas to može da učini, Srbija se ne stidi svojih žrtava. To su naši junaci i daćemo sve od sebe da njihovo junačko delo ne bude zaboravljeno", poručio je Vučić.

Porfirije: Iz manastira u Jasenovcu podizaće se molitve za nevine žrtve

Patrijarh SPC Porfirije  naglasio je kao veoma važno što ćemo imati manastir u Jasenovcu odakle će se 24 sata dnevno podizati molitva za nevino nastradale žrtve, kao i da na drugoj obali Save, preko puta, imamo memorijalni centar i muzej žrtvama genocida.

Porfirije je zahvalio predsedniku Srbije Vučiću i episikopu pakračko-slavonskom Jovanu, kao i direktoru muzeja Dejanu Ristiću za veliku brigu i trud koji pokazuju kada je reč o sećanju na sve žrtve našeg naroda u 20. veku, a naročito za one koji su postradali nevino na najmonstrozniji način, od ustaške ruke u logoru Jasenovac.

Dodao je da ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir odnosno svetilište.

Porfirije je poručio da treba da da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove.

Episikop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana koji je osveštao 1974. godine obnovljene, ali mnogo manje crkve, u Jasenovcu, izgovorio reč koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo, a to je da praštati moramo, a zaboravljati ne smemo.

Vučić se sa Porfirijem sastao povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac.

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvovao je i istoričar Dejan Ristić.

Logor Jasenovac

Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) u avgustu 1941. godine,

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina. Državna administracija Hrvatske nazvala je mesto mučenja i ubijanja Srba, Jevreja i Rima "radnim logorom Jasenovac".

Tačan broj žrtava u sistemima logora Jasenovac nije nikada utvrđen. Spomen park Jasenovac je do 2012. utvrdio spisak od oko 83.000 žrtava, dok je Muzej žrtava genocida sačinio spisak od oko 88.000 žrtava.

Predsednik Srbije i poglavar SPC, prema najavi, razgovarali su i o obnovi manastirskog kompleksa Jasenovac koja je započeta krajem avgusta.

Rekonstrukciju crkve posvećene Rođenju Svetog Jovana Preteče, koja je oštećena i više puta oskrnavljena tokom građanskog rata devedesetih, finansira država Srbija.

Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i pre tri dana, posle ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, kada su razgovarali o završetku Hrama Svetog Save.

Komentari (0)

Srbija