Politika

Bisljimi: Moje izjave o arhivama OVK su pogrešno interpretirane

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kossev, Tanjug

10/09/2021

-

23:45

Bisljimi: Moje izjave o arhivama OVK su pogrešno interpretirane
Bisljimi: Moje izjave o arhivama OVK su pogrešno interpretirane - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik kosovske vlade i šef pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom, Besnik Bisljimi, izjavio je da je njegova izjava o otvaranju arhiva OVK, o čemu se razgovaralo u Briselu, "pogrešno i zlonamerno interpretirana".


On je na Fejsbuku naveo da su te interpretacije "štetne, zlonamerne, ali vrlo dobro sinhronizovane".

Bisljimi je takođe stao u odbranu ranijeg stava o sporazumu u okviru dijaloga između Beograda i Prištine o otvaranju arhiva OVK.

On je dodao da su svi dokumenti o OVK i njenim aktivnostima deo državne arhive Kosova i da su otvoreni, tako da ih koriste i lokalni i međunarodni mehanizmi, uključujući sudove, ali i Unmik ili Euleks.

Bisljimi je naveo i da u tim arhivama nema ničeg tajnog i skrivenog.

"Hitno moraju da se pronađu nestali"

Jedina strana koja ima koristi od sporazuma postignutog u Briselu je kosovska strana, ocenio je on i dodao da su oni koji su danas napali njegove izjave beznačajni.

Ocenio je da su većina onih koji su organizovali napade i širili laži, isti oni koji su od rata osvajali pozicije i tendere koji su raspisivani u ime iste OVK.

Bisljimi je dodao da se iz njegove jučerašnje izjave za medije može zaključiti da se hitno mora završiti proces lociranja nestalih osoba, a da glavni razlog dosadašnjih zastoja leži u, kako je naveo, nespremnosti Beograda da ozbiljno sarađuje, što se svelo na uskraćivanje pristupa državnim arhivama srpske vojske, odnosno odeljenju koje se bavi ratom na Kosovu 1999. godine.

"Ako srpska strana u tom procesu želi da dokaže svoju konstruktivnost neophodno je otvaranje ovih arhiva. Zatražili smo takođe da se radni timovi što češće sastaju, kao i da tela koja su identifikovana sa mesta iskopavanja u Kiževaku što pre dovezu na Kosovo”, napisao je Bisljimi na Fejsbuku.

Šta je Besljimi rekao?

Besljimi je juče, na konferenciji za medije, govorio o rezultatima sastanka u sklopu dijaloga između Beograda i Prištine.

"Tokom trilateralnog sastanka, srpska strana je izjavila da se slaže sa otvaranjem svih arhiva, prema njima, znači državnim arhivama za Kosovo koje imaju veze sa OVK. Mislim da je to u našem interesu jer se većina masovnih grobnica za koje se tvrdi da su posmrtni ostaci, dakle, više od 1.600 građana, nalazi na ovim grobljima, o čemu srpski vojni arhivi imaju podatke", rekao je Besljimi, preneo je Kossev.

Petar Petković, glavni pregovarač iz Beograda, iskoristio je dvogodišnjicu od sahranjivanja posmrtnih ostataka porodice Šutaković čiji su posmrtni ostaci pronađeni u jednoj od masovnih grobnica na Kosovu da takođe podseti i potvrdi da je jedna od stvari koje su dogovorene 7. i 8 septembra otvaranje arhiva Oslobodilačke vojske Kosova.

Na svom tviter nalogu Petković je napisao da je Bunker poslednja masovna grobnica čiju lokaciju je Priština dozvolila da se pretraži. Dalje je naveo da Srbija traži da se otvori još devet lokacija jer "porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir".

Komentari (0)

Srbija