Politika

Vučić zahvalio Angeli Merkel na svemu što je učinila za Srbiju: Kod nas zahvalnost ne traje kratko

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2021

-

19:42

Vučić zahvalio Angeli Merkel na svemu što je učinila za Srbiju: Kod nas zahvalnost ne traje kratko
Vučić zahvalio Angeli Merkel na svemu što je učinila za Srbiju: Kod nas zahvalnost ne traje kratko - Copyright Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u zajedničkom obraćanju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, još jednom izrazio ogromnu zahvalnost na poseti Beogradu, kao i na svemu što je do sada učinila za Srbiju i Zapadni Balkan.

"Za razliku od mnogih drugih, kod nas zahvalnost ne traje kratko i kada ne bude ovde kao kancelarka, na isti način ćemo govoriti o tome šta je sve uradila", rekao je Vučić i istakao da je ponosan što je posle mnogo godina saradnje imao priliku da bude jedan od onih koji dočekuju Merkel na kraju njenog mandata.

Preneo je da je sa Merkelovom imao, kao i uvek, otvoren razgovor, konkretan, o najvažnijim pitanjima za Srbiju i region.

Prema njegovim rečima, razgovarali su o evrointegracijama Srbije, i usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, koja je u poslednja četiri meseca sa 46 odsto povećana na 62,5 procenta.

Vučić je rekao i da je veoma zahvalan Merkelovoj na svim konkretnim rezultatima u okviru Berlinskog procesa koji je pokrenula, dodajući da će svi ovog meseca imati priliku da vide najkonkretnije nasleđe rada nemačke kancelarke.

U tom smislu, ponovio je da će ovog meseca u Srbiju doći predsednica EK Ursula fon der Lajen, u zvaničnu posetu, tokom koje će biti potpisan ugovor o izgradnji autoputa Niš-Pločnik-Priština.

"To je za Toplicu, za naše građane od ogromnog značaja, a to je jedan od najsiromašnijih krajeva. To je rezultat politike koju je vodila Angela Merkel. I na tome smo zahvalni", rekao je Vučić.

"Srbija posvećena dijalogu"

Kako je naveo, bilo je reči o svim regionalnim pitanjima, kao i o odnosima Beograda i Prištine.

"Srbija je posvećena dijalogu, jer smatramo da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da je potrebno da dođemo do kompromisnog rešenja. Uvek ćemo biti otvoreni da razgovaramo kako da dođemo to tog rešenja, jer je to dobro za Srbe i Albance. Mi samo u miru vidimo budućnost", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da će gošći iz Nemačke večeras dodatno predstaviti inicijativu "Otvoreni Balkan".

 

 

 

"Verujem da ćemo od predloženih rešenja za zajedničko tržište imati konkretne rezultate u narednom periodu. O tome ću govoriti više kada budemo uspeli nešto da uradimo, jer ne volim da obećavam unapred", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da je bilateralna saradnja na visokom nivou, te da iako bi neko mogao da kaže da ne mora tako nešto da govori, jer Merkelova odlazi sa funkcije, on to kaže jer je istina.

Vučić predao izveštaj o vladavini prava

Dodao je da se razgovaralo i vladavini prava u Srbiji, te da je kancelarki predao novi izveštaj o svemu što je urađeno po tom pitanju.

"Znamo da još mnogo moramo da uradimo, da su stvari daleko od idealnih, ali posvećeni smo ustavnim, reformama u pravosuđu, medijskog i kompletnog političkog sektora", rekao je Vučić.

Podsetio je da su Srbija i Nemačka potpisali i ratifikovali sporazume o memorijalima, odbrani, dodajući da veruje da će uskoro u potpunosti biti postignut dogovor oko obnove Narodne biblioteke.

Ukazao je da se krenulo u zajednički rad na sporazumu o saradnju o klimatskim promenama sa nemačkom vladom, što je, kaže, velikog značaja i interesa za ceo region.

Na kraju obraćanja Vučić je dodao da je vežbao da Merkelovoj oda poštovanje na njenom maternjem jeziku, ali zbog treme i straha od greške, to će ipak učiniti tokom večere.

Uvećana trgovinska razmena

Vučić je izjavio da je Srbija za poslednjih 10 godina čak tri puta uvećala svoju trgovinsku razmenu sa Nemačkom, te da svoj ekonomski razvoj veliku zahvalnost duguje toj zemlji.

Rekao je da je 17.000 ljudi radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji 2014. godine, kada je on postao premijer, a da je danas ta brojka 72.684.

"Nemačka je naš najveći spoljnotrgovinski partner", naglasio je Vučić i istakao da veruje da će ove godine razmena dostići šest milijardi evra.

Naglasio je da je u poslednjih 10 godina tri puta uvećana trgovinska razmena, a više puta uvećan izvoz u Nemačku, sve to zahvaljujući nemačkim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

"Za ekonomski razvoj dugujemo i Nemačkoj, vladi Angele Merkel, njoj na podršci ulaganju u Zapadni Balkan", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija imala i podršku Nemačke u unapređenju obrazovanja,

"Obavestio sam kancelarku da imamo prvih 4.000 učenika koji su dobili posao kroz dualno obrazovanje", rekao je Vučić.

O značaju Berlinskog procesa

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara kakve perspektive Berliskog procesa vidi nakon što Merkelova napusti politiku, rekao da su se on i Rama sastali prvi put kod nemačke kancelarke kao premijeri dve zemlje, što dovoljno govori o značaju Berlinskog procesa i koliki je njen doprinos.

"Danas, za samo nekoliko godina od početka Berlinskog procesa, Edi Rama i ja se čujemo svakih sedam do 10 dana i vidimo se svakih mesec dana, gradimo auto-puteve i otvaramo granice, što je dobro i za Albaniju i Srbiju", istakao je Vučić.

Preneo je da sa Severnom Makedonijom, zajedno sa EU, gradimo brzu prugu do te zemlje i da će uskoro, 30. septembra, biti i otvaranje prvih radova na deonici Niš - Brestovac.

"To je ono na čemu je radila Angela Merkel. Ako ime pitate da li sam se osećao sigurnije kada je u Evropi postojala Angela Merkel, neću da okolišam - da ona je bila i jeste nesumnjivi lider Evrope i ona je bila jedna od retkih koja je mogla da podigne slušalicu i pozove bilo koga od nas i da utiče na događaje u regionu i mi smo osećali obavezu i odgovornost, ne da slušamo i da nekom služimo već smo osećali odgovornost da budemo ozbiljni i da uvek vodimo računa o miru, a Merkel jeste politički autoritet koji smo želeli uvek da čujem. Ko će i kako će to biti kasnije, to ne mogu da kažem", rekao je Vučić. 

Komentari (0)

Srbija