Politika

Tadić: Godinu dana izgubljeno u borbi za bolje izborne uslove, važno je da se opozicija ujedini

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

15:53

Tadić: Godinu dana izgubljeno u borbi za bolje izborne uslove, važno je da se opozicija ujedini
Boris Tadić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Lider Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić izjavio je danas da mu je žao što je opozicija, kako je rekao, izgubila više od godinu dana u borbi za poboljšanje izborih uslova i apelovao na ujedinjenje opozicije. 

Tadić je na zajedničkoj konferenciji za štampu SDP, Nova stranka i Građanskog demokratskog fronta rekao da u petak idu na drugu rundu međupartijskog dijaloga i da ostaju pri svemu navedenom u Predlogu platforme za pregovore pod pokroviteljstvom EU o uslovima za slobodne i poštene izbore, a koju su predali u martu.

Takođe, dodao je i da prihvataju i takvu sličnu platformu koja je kako kaže "manje više ista kao njihov predlog", koju je sastavio drugi deo opozicije i objavio je u utorak i naglasio da žali za propuštenim vremenom, jer su dve platforme u dijalogu uz posredovanje EP veoma slične.

Svom snagom ćemo podržati i bolji predlog ako postoji, rekao je Tadić i naglasio da snažno i iskreno želi jedinstvo opozicije.

"Dok god opozicija bude manifestovala konfuzno i kontradiktorno ponašanje uz trošenje vremena, Vučić može da slavi, i ne samo ovaj današnji, kako ga je nazvao, izmišljeni praznik već i nejedinstvo opozicije", rekao je Tadić i dodao da je upozoravao na definisan okvir delovanja evroparlamentaraca.

Dodao je da je važno da se zahteva konstantno prisustvo OEBS-a do početka izbora i da treba da se zna da je obaveza predsedika parlamenta Ivice Dačića da ih pozove.

"Očekujem da koriguju svoj predlog kako bi bio više efektivan i sa više konkretnih mera kontrole", rekao je Tadić i naveo je da vlast neće menjati zakon, i da je zato važno da se opozicija ujedini, a da se kasnije razgovara o jednoj listi, jednom kandidatu ili više lista i nenapadanju.

Postojeći režim neće menjati zakon, a predlog je svim opozicionim strankama da se objedine, nezavisno od različitih politika, međusobnih odnosa, rekao je Tadić i naglasio da bi se kasnije razgovaralo o jednoj listi, jednom kandidatu ili više lista i nenapadanju u slučaju više predsedničkih kandidata.

 

Tadić je apelovao i na nezavisne medije da zaista budu nezavisni i ne prave razlike među opozicijom.

Osvrnuo i na posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji i rekao da je ona bila nekorisna.

Njiedne reči o izborima, o kršenju ljudskih prava, rekao je Tadić.

"A Angela Merkle je rekla da ima povrenje u Vučića jer govori istinu i ispunjava obećanje, ... i učestvovala je na konferenciji na kojoj su nezavisni novnari bili sprečeni da postavljaju pitanja čim je srušila vrednosti slobode štampe, mišljenja...", rekao je Tadić uz nadu da će novi kancelar promeniti politku prema Srbiji.

Funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan naglasio je da se o predlozima opozicije i evroparlamentaraca moglo i čuti nešto, a od vlasti apsolutno ništa.

Dodao je građani i ne znaju šta je Platforma za medupartijski dijalog i da deo odgovornosti za to snose mediji, kao i da ima "opravdanu sumnju" da predstavnici vlasti nisu pročitao šta u njoj piše.

Potpredsednik GDF Rade Veljanovski rekao je ne očekuju da se evroparlamenarci opredeljuju čiji je predlog ili platforma bolja, jer "znaju s kim imaju posla i što se opozicije i što se vlasti tiče".

"Vremena nemamo, a da li će biti konsultacija i posle 17. i 18. septembra ne znamo, ne bi bilo loše, ali kako stvari idu ne možemo mnogo čemu da se nadamo, ali ćemo se boriti", rekao je on.

Za najavu lidera Narodne stranke Vuka Jeremića da učestvuje na lokalnim izborima u Negotinu 17. oktobra rekao je da predsavlja konfuziju u razmišljanju te stranke i njenog lidera, koji su 2020. bili najglasniji zagovornici bojkota.

Komentari (0)

Srbija