Politika

Borelj se sastao sa liderima Zapadnog Balkana, diskutovali o očekivanjima za pristup EU

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

13:06

Borelj se sastao sa liderima Zapadnog Balkana, diskutovali o očekivanjima za pristup EU
Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman - Copyright Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, sastao se sa liderima Zapadnog Balkana u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, i razgovarao o situaciji u regionu i odnosima između EU i Zapadnog Balkana.

Borelj je za lidere regiona priredio neformalnu večeru u Njujorku, kojoj su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, predsednik Crne Gore Milo Ðukanovic, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Albanije Edi Rama.

To je bio drugi takav sastanak čiji je domaćin bio visoki predstavnik, nakon neformalne večere u maju u Briselu, navodi se u zvaničnom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove objavljenom na sajtu te službe.

Visoki predstavnik i lideri Zapadnog Balkana imali su otvorenu razmenu stavova o situaciji u regionu i odnosima između EU i Zapadnog Balkana, u svetlu predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan koji se održava sledećeg meseca, dodaje se u saopštenju.

"To je stvorilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja EU. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti kako i partnera sa Zapadnog Balkana tako i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa napred", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija