UŽIVO

Fon der Lajen: Zabrinuta sam, ali verujem da je moguće da dođe do deeskalacije na severu Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/09/2021

-

11:25

Fon der Lajen: Zabrinuta sam, ali verujem da je moguće da dođe do deeskalacije na severu Kosova
Fon der Lajen: Zabrinuta sam, ali verujem da je moguće da dođe do deeskalacije na severu Kosova - Copyright EPA/ IAN LANGSDON

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je duboko zabrinuta zbog krize na severu Kosova i da je uverena da je moguće da dođe do deeskalacije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da je Srbija posvećena implementaciji sporazuma pod pokroviteljstvom EU.

Predsednica Evropske komisije je, posle otvaranja radova na modernizaciji pruge Niš-Brestovac, istakla da postoji platforma za dijalog i da se trenutno razgovori odvijaju u Briselu, što je ocenila kao dobro.  

"Razgovori znače da mogu da se pronađu rešenja", rekla je Ursula fon der Lajen i poručila da su regionu potrebni snažniji odnosi, a da je Srbija deo toga.  

Rekla je da podržava ambicije Srbije da što pre otvori klastere u pristupnim pregovorima.

"Znam da je odluka u rukama članica EU i zato je od suštinskog značaja da dalje ispunjavate uslove, posebno u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom", navela je predsednica Evropske komisije.

Ona je rekla da je snažan zagovornik  pristupanja Srbije u EU.

"U tom kontekstu pozdravljam da Srbija stavlja snažan akcenat na reforme. Pohvaljujem na svemu što ste preduzeli. Ogroman i težak posao ste uradili. Neverovatno je videti taj napredak", kazala je ona.

Izrazila je zadovoljstvo što će Vučića videti uskoro i na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, gde će, kako je objasnila, zajedno doneti smernice za kurs zajedničke budućnosti.

"Treba da se čuje glas građana Srbije kad je reč o budućnosti EU"

Založila se da Srbija u potpunosti uzme ulogu u Konferenciji o budućnosti EU.

"Srbija ima važan doprinos i treba da ga da, treba da se čuje glas građana Srbije kada jer reč o oblikovanju budućnosti EU. Želimo da vas saslusamo“, poručila je Fon der Lajen.

Ukazala je da prisustvuje posebnom trenutku otpočinjanja radova na deonici železničkog koridora 10, koji povezuje Srbiju sa Austrijom i Grčkom. Kako je istakla, to će biti pokretač privrede Srbije, za trgovinu i investicije.

"Mi povezujemo Evropu“, podvukla je Fon der Lajen.

Kada je reč o autoputu Niš-Priština zahvalila se što je imala priliku da posvedoči potpisivanju koje je "simbol snažne saradnje i projekata povezivanja.

"Bolja budućnost Srbije je u EU“, podukla je ona i dodala da mora da se prevaziđe pandemija i da se podstakne ekonomski oporavak. 

"EU je uložila znatne sume u prevazilaženje pandemije. Za Zapadni Balkan izdvojena je podrška u visini od 3,3 milijardi evra, a Srbija je već dobila 23 miliona evra trenutne pomoći", objasnila je ona.

"U rukama Srbije je razvoj projekata"

Takođe je naglasila da su potrebne strateške inevsticije koje će osigurati trajni oporavak.

"Kao i u EU i u Srbiji većina mladih zaslužuje zeleniju, digitalniju i prosperitetniju budućnost. Dosta posla je već urađeno, ali dosta i predstoji", ukazala je Fon der Lajen. Rekla je da EU ima investicioni plan za Zapadni Balkan, a na zemljama je da predlažu same projekte.

"Srbija je ta koja pravi i u čijim je rukama razvoj projekata. Ove godine je plan napravljen da se isplati 500 miliona evra. S obzirom da projekti dobro napreduju možemo da uložimo dodatnih 600 miliona evra. To je dokaz da je plan uspešan", podvukla je ona.

Ukazala je da se radi i na gasnoj interkonekciji, na koridoru za električnu energiju, dodajući da je energetika važna tema, i biće važna za izgradnju zelenije, održivije budućnosti.

"EU i Srbija su partneri, ali za članstvo postoje preduslovi"

Predsednica Evropske komisije je navela da je Srbija već prevalila dug put ka članstvu u EU i da je zabeležila neverovatna napredak i zalaganje poslednjih godina i unapredila uslove u različitim sektorima. 

Ona je rekla da su EU i Srbija prijatelji i partneri, ali je napomenula i da za ulazak u EU postoje preduslovi. 

"EU je izgradila svoje vrednosti koje su inkorporirane u vladavinu prava. Mi znamo da vi radite na tome, to je proces koji traje i u Srbiji i u EU, jer su demokratija i vladavina prava velike vrednosti na kojima se mora raditi svakoga dana. Ciljamo ka tim vrednostima i povezujemo se", naglasila je Fon der Lajen odgovarajući na pitanje da li se zalaže za ulazak Srbije u EU. 

Ona je ukazal i da su ekonomske integracije osnov EU i da se na jedinstvenom trzistu mora raditi zajedno, na integrisan način. 

"Želim i za Srbiju i za Zapadni Balkan da budu integrisani i da uzdignu standarde na kojima radi jedinstveno trziste i da se olaksa pristup EU", navela je ona. 

Dodala je i da postoji i okvir koji mora da se ispuni, a to su principi koje delimo, a ticu se zajednickih vrednosti. 

"Bićemo prijatelji i partneri i svi jednog dana članovi EU", poručila je Fon der Lajen. 

Na pitanje o regionalnim integracijama, predsednica Evropske komisije je rekla da je to važno zato što je to na dobrobit građana.   

Međutim, ona je poručila da to treba paralelno da se odvija sa pristupnim procesom i da će to pomoći pristupnom procesu.   

Komentari (0)

Srbija