Politika

Postignut dogovor o deeskalaciji krize na severu Kosova, uspostavlja se privremeni režim nalepnica do konačnog rešenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

12:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Postignut je dogovor o deeskalaciji krize na severu Kosova, potvrdio je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Predviđeno je da se za registarske oznake uspostavi privremeni režim nalepnica dok se ne postigne konačno rešenje. To znači da će obe strane prelepljivati srikerima, odnosno nalepnicama simbole na tablicama druge strane. 

Miroslav Lajčak je posle današnjih razgovora u Briselu napisao na Tviteru: "Imamo dogovor, posle dva dana intenzivnih pregovora, dogovor o deeskalaciji i daljim koracima je postignut. Zahvaljujem Besniku Besljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore za dobro naroda", napisao je Lajčak na Tviteru. 

Uz objavu je priložio dokument u kome su tri tačke.

U prvoj tački piše: Jedinice specijalne policije koje su trenutno raposređene na prelazima Jarinje i Brnjak biće povučene simultano sa prekidom blokada puteva, počevši od 2. oktobra 2021. godine u 8 časova i najkasnije do 16 časova. Snage Kfora će biti raspoređena na Jarinje i Brnjak pre početka simultanog povlačenja specijalnih jedinica i barikada, i ostaće tamo otrpilike dve nedelje da bi obezbedile bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja.  

Druga tačka predviđa da od 4. oktobra u osam sati na snazi bude režim nalepnica, koji če biti privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.  

U tećoj tački se navodi: Radna grupa, koja će se sastojati od predstavnika EU, Beograda i Prištine, i kojom će predsedavati EU, biće uspostavljena kako bi pronašla trajno rešenje za problem registarskih tablica na osnovu EU standarda i praksi. Prvi sastanak radna grupa će imati 21. oktobra 2021. godine u Briselu. Šest meseci od prvog sastanka, radna grupa će predstaviti nalaze o trajnom rešenju i to formatu dijaloga na najvišem nivou.  

Vučić: O konačnom rešenju ćemo tek da vodimo pregovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu potvrdio da je postignut dogovor. Rekao je da su se obe strane dogovorile da se jedinice Rosu povuku sa Jarinja i brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 02. oktobra od 8 sati, "tako da se najkasnije povlačenje ROSU jedinica završi do 16 sati tog dana". 

KFOR će, kako je dodao, svoje snage postaviti i pre same implementacije dogovora na Jarinje i Brnjak i ostaće tokom dve nedelje da bi sačuvao sigurnost i obezbedio slobodu kretanja.

"Od 4. oktobra od 8 sati, uspostavlja se takozvani stiker režim, nalepnica režim, kao privremena mera pre konačnog rešenja, a ono je odloženo na neko vreme, o čemu ćemo tek da vodimo pregovore što smatram velikom uspehom naše strane", rekao je Vučić. 

I on je istakao da se u tački 3 navodi da će radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, pod predsedavanjem EU biti ustanovljena i da će ona tražiti trajno rešenje za tablice na osnovu evropskih standarda i praksi. 

"Nema više skidanja tablica"

Vučić je rekao da je sada jasno da nema više skidanja tablica, "nema više probnih tablica, RKS tablica, niti ima naplate od 5 evra za bilo šta".

"Posebno nema skidanja srpskih KM tablica i ostalih koje Beograd izdaje za područje Kosova i Metohije niti proganjanja Srba koji ih poseduju ili vode prekršajne postupke protiv lica koja ih poseduju. Nema više probnih tablica sa oznakama državnosti Kosova i nametanja njihovih tablica i troškova za njihovo izdavanje", rekao je Vučić.

On je dodao da postoje i dve mane u onome što je postignuto.

"Jedna je ta što će do nekog, pretpostavlja se, težeg rešenja, morati da dođe u nekom periodu, u dogovoru, od šest meseci i ono što sporazum omogućva korišćenje tablica sa svim imenima srpskih gradova, ali u praksi je potpuno jasno da će one moći da budu korišćene samo na severu Kosova, ne i na jugu jer Priština to iz svih dosadašnjih postupaka nije dozvoljavala. Ali, to za Srbe na Kosovu nije preveliki problem jer svi južno od Ibra imaju već KS tablice. Šta će oni da rade sa tablicama iz centralne Srbije, to je opet do nas, do naše odluke. Mi smo ti koji smo uveli takozvani 'stiker režim' za njih zato što ne želimo da priznajemo nezavisnot Kosova, RKS i tako dalje. Oni ne mogu da sklanjaju naše, da uvode probne tablice, ali će na srpski grb da stave stiker. Tablice ostaju i nema nikakvih troškova", rekao je Vučić.  

Vučić je naveo da je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i predstavnicima naroda sa KiM i da oni znaju da je ovo što je dogovreno u Briselu najviše sto je moglo da bude postignuto.

"Ja sam zadovoljan trudom i onim sto smo postigli. Da li mozete biti srećni posle svega sto se dešavalo, ne možete, ali smo reagovali kao država ozbiljno i pametno, bili uz svoj narod, jasno rekli sve i Prištini i međunarodnim faktorima", istakao je Vučić.

On je napomenuo da ima nešto o čemu još ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO-u, "da ćemo, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao sto je Kfor i sami bili spremni da zaštitimo svoj narod".

"Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KIM nikada neće biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu, koliko je fer ovo što sam rekao, zato se ne ponašam slavodobitno", naveo je Vučić.

"EU poziva ove strane da implementiraju sporazume"

On se osvrnuo na navode iz izjave evropskih posrednika rekavši da je to od ključnog značaja. 

"U smislu današnjih pregovora evropski fasilitatori konstatuju zabrinotost koju je prikazala beogradska strana u smislu neimplementacije ZSO, sa većinom srpskih opština i nedostatka većinskog panela u apelacionom sudu u poslednjem slučaju", rekao je Vučić dodajući da je jasno da se misli na slučaj Ivana Todosijevića.

Nastavljajući da citira izjavu, on je naveo da "fasilitator, dakle EU poziva obe strane da implemetiraju sve prethodneo dogovorene aranžmane". 

"To je od ključnog značaja, oni otvoreno kažu i za ZSO i za slučaj Todosijević da nije poštovan Briselski sporazum, to otovreno kaže EU.

Da bi se to uradilo, navodi se dalje u izjavi, EU će kao fasilitator adresirati ta pitanja koja proizlaze iz Briselskog sporzuma, kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku glavnih pregovarača koji će se održati u Briselu.

"ZSO i kršenje Briselskog sporzuma su prvi na dnevnom redu, to je izuzetno važno za nas", rekao je on.

Borelj i Fon der Lajen pozdravili dogovor

"I Srbija i Kosovo bi sada trebalo da se konstruktivno angažuju u dijalogu i naprave brzi napredak u normalizaciji odnosa", napisao je Borelj na Tviteru.

Sporazum je pozdravila i predsednica EK Ursula fon der Lajen. 

”Ovo je vrlo pozitivan razvoj situacija nakon mojih sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem. U pitanju su dobre vesti za ceo region. Dijalog sada mora da se nastavi”, poručila je ona sa Tviter naloga.

Ona je podelila i tvit specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčka o postizanju sporazuma i fotografiju samog sporazuma.

U međuvremenu se ponovo oglasio i Lajčak koji je rekao da je jedinstvo EU i SAD ključno za uspeh na Zapadnom Balkanu.

 

 

Lajčak je na Tviteru zahvalio Birou za evropske i evroazijske poslove američkog Stejt departmenta i izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na podršci dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

On je dodao da je Eskobar proteklih nekoliko dana proveo u Briselu i objavio fotografiju sa njim.

Komentari (0)

Srbija