Politika

Joksimović: Važno da imamo održivu, jasno uokvirenu, krovnu politku održivog regionalnog razvoja Srbije

Komentari

Autor: Fonet

01/10/2021

-

13:30

Joksimović: Važno da imamo održivu, jasno uokvirenu, krovnu politku održivog regionalnog razvoja Srbije
Joksimović: Važno da imamo održivu, jasno uokvirenu, krovnu politku održivog regionalnog razvoja Srbije - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji, osim političkih poruka, na najbolji način pokazala efekte kohezione politike EU kroz projekat obnove i modernizacije železničke pruge Beograd-Niš.

Joksimović je, na skupu u Beogradu "Novi evropski okvir sagledavanja politike regionalnog razvoja u Republici Srbiji", u okviru projekta koji realizuje Institut za političke studije, rekla da će u obnovu železničke pruge, koja se sada u EU smatra ekološki najčistijim transportom, EU dati 45 miliona evra kao grant, dok će Srbija uložiti 15 miliona evra. To su zajedno spojeni klasteri 4 i 5 u pregovorima sa EU, odnosno zelena agenda i kohezija, naglasila je Joksimović.

Istakla je da je koheziona politika predstavljena kroz poglavlje 22, za koje je sačinjen Akcioni plan i poslat na komentare Evropske komisije. Za građane, dodala je Joksimović, koheziona politika EU znači da se smanjuju regionalne nejednakosti i demokratizuje razvoj.

Ona je rekla da je Srbija imala 2015. i 2016. godine jako visok nivo realizacije projekata iz predpristupnih fonda, od 99 odsto, jer je na vreme uspostavila mehanizme. Važno je da imamo održivu, jasno uokvirenu, krovnu politku održivog regionalnog razvoja Srbije, dodala je Joksimović.

Navela je i najnovije rezultate iz istraživanja javnog mnenja koje pokazuje da 45 odsto građana Srbije zna da je EU najveći donator, investitor, kao i da 50 odsto njih zna barem jedan projekat u Srbiji koji se finansira novcem poreskih obveznika Unije. Prema njenim rečima, 35 odsto građana EU zna nešto o kohezionoj politiki Uniji.

Komentari (0)

Srbija