Politika

Normalizovan saobraćaj na Jarinju i Brnjaku, počeo sistem sa nalepnicama

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

07:32

Normalizovan saobraćaj na Jarinju i Brnjaku, počeo sistem sa nalepnicama
Administrativni prelaz Jarinje - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Od danas u osam časova normalizovan je saobraćaj na aministrativnim prelazima Jarinje i Branjak, a ujedno je za vozila uspostavljen režim sa nalepnicama za prekrivanje specificnih delova registarskih oznaka, u skladu sa sporazumom u Briselu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je ranije da je rad na prelazima Jarinje i Brnjak iz pravca centralne Srbije privremeno obustavljen do danas u 8 ujutru, kako bi se izvršila priprema sistema za režim nalepnica.

Saobraćaj se tokom vikenda odvijao neometano samo iz pravca južne pokrajine ka centralnoj Srbiji.

Povlačenjem pripadnika specijalnih jedinica ROSU i raspoređivanjem pripadnika misije Kfora, kao i uklanjanjem fizičkih barijera sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak završena je prva faza sprovođenja sporazuma u vezi sa registarskim oznakama, koji je postignut u Briselu 30. septembra.

Druga faze sporazuma podrazumeva izdavanje lepljivih nalepnica za prekrivanje relevantnih oznaka na registarskim tablicama koje izdaju privremene institucije samouprave u Prištini, počinje danas.

Građanima će na svim administrativnim prelazima biti dostupne nalepnice, kao i uputstvo za njihovu aplikaciju, a o svemu će biti obavešteni preko medija i kroz odgovarajuću informativnu kampanju, kao i asistencijom policijskih službenikana samim prelazima.

Iz Kancelarije za KiM ističu da je obezbeđen dovoljan broj nalepnica za sprovođenje sporazuma. Iz Prištine je saopšteno da imaju 300.000 kompleta nalepnica koje će od danas biti u upotrebi.

Jednostrana odluka Prištine o obaveznoj zameni registarskih tablica, pokrenula je protest Srba koji su 13 dana blokirali prelaze Jarinje i Brnjak.

Komentari (0)

Srbija