Politika

Tadić prisustvovao komemoraciji u Babinom Jaru: Izvinjenje je izraz snage

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2021

-

14:00

Tadić prisustvovao komemoraciji u Babinom Jaru: Izvinjenje je izraz snage
Tadić prisustvovao komemoraciji u Babinom Jaru: Izvinjenje je izraz snage - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić prisustvovao je u Ukrajini na komemoraciji povodom 80 godina od masakra u Babinom Jaru, u kom je ubijeno skoro 34.000 Jevreja i poručio da od načina na koji se zločin pamti i obeležava zavisi da li će on biti osnov za mržnju i nove zločine ili za pomirenje, saopštila je SDS. 

Komemoraciji su, navodi se, u sredu pristvovali i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer i predsednik Izraela Jicak Hercog.

Navodeći da mu je čast što je pozvan na komemoraciju, jer ona predstavlja simbol upozorenja da se zločin ne sme zaboraviti, Tadić je naveo da prisustvo nemačkog, ukrajinskog i izrealeskog predsednika šalje celom svetu važnu poruku da budućnost zavisi od toga na koji način se odnosimo prema zločinima iz prošlosti.

On je podvukao da način na koji je obeležen ovaj zločin i reči kojima se obratio nemački predsednik predstavljaju izuzetno značajan kontinuitet politike izvinjenja Vilija Branta.

"Štajnmajer je poručio da je Nemačka svesna svoje odgovornosti, da ta odgovornost nikada ne prestaje i da je to odgovornost za zajedničku budućnost. Takve brantovske reči izvinjenja predstavljaju snagu, a ne slabost današnje Nemačke", ukazao je Tadić, a prenela SDS.

Prema njegovim rečima, jedna od najslabijih i najpogubnijih tačaka političke kulture u našem regionu je što se izvinjenje vidi kao slabost.

"Tek kada sve države u regionu istinski prihvate izvinjenje kao izraz snage, prestaće opasnost od ponavljanja takvih zločina u budućnosti i počeće istinski razvoj našeg regiona", ocenio je Tadić i dodao da je iz Babinog Jara poslata poruka celom svetu, pa tako i još jedna važna lekcija za suočavanje sa zločinima u prošlosti i u našem regionu.

"Projekat regionalnog pomirenja koji sam kao predsednik Srbije inicirao i sprovodio je bio zasnovan pre svega na tim vrednostima", naveo je Tadić.

U septembru 1941. nemačke trupe su u Babinom Jaru kod Kijeva u roku od 36 sati streljali 33.771 Jevreja, a do oslobođenja Kijeva 1943. u Babinom Jaru ubijeno je oko 100.000 ljudi. Babin Jar se smatra najvećom masovnom grobnicom u Evropi. 

Komentari (0)

Srbija