Politika

Kurti: Obavezali smo se na reciprocitet, ali je potrebno vreme

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

13:03

Kurti: Obavezali smo se na reciprocitet, ali je potrebno vreme
Kurti: Obavezali smo se na reciprocitet, ali je potrebno vreme - Copyright EPA/KENZO TRIBOUILLARD

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, izjavio je da je njegov kabinet za uvođenje reciprociteta sa Beogradom, da se obavezao na to, ali da treba vremena da se on uvede da ne bi bilo promašaja.

Kurti je u skupštini rekao da je pre mesec dana izabran novi direktor Carine, a "da Beograd generalno stvara sporadične barijere na proizvode sa Kosova", prenosi Koha.

Kako je dodao, neće se uvesti reciprocitet radi osvete, već radi principa jednakosti i "biće uveden onda kada u potpunosti budu spremni na to".

"Moramo da se suočimo sa sporadičnim i sistemskim barijerama, i ovo nam pokazuje da nam je potrebno vreme da to pripremimo i da ne omanemo u tome. Zbog čega bi mogli da omanemo, jer smo prva vlada koja je uvela reciprocitet, a zvaničnici nisu obučeni za to", rekao je Kurti.

Govoreći o dijalogu, on je kazao da bi dijalog sa manjinama trebalo da se vodi o razvoju, a ne o pomirenju.

Na današnjoj skupštinskoj sednici poslanici su postavljali pitanja Kurtiju, a šef poslaničke grupe Demokratske stranke Kosova Abelard Tahiri pitao ga je "zašto nije imao hrabrost da pita premijerku Srbije Anu Brnabić ko su ratni zločinci na KiM", dok ga je poslanica Arijana Musliu Šoši pitala šta želi da postigne dijalogom sa lokalnim Srbima.

Kurti je dodao i da ne veruje da su pripadnici takozvane OVK vršili ratne zločine.

"Bezbroj puta ja sam u ovoj Skupštini govorio o ratnim i drugim kriminalcima, ali sam prvi put o tom nedavno govorio u Briselu. Ja ne verujem da su pripadnici OVK bili i ratni zločinci. Ali verujem da su ratni zločinci ne samo iz Srbije, već i sa severa KiM i Bosne", rekao je.

Komentari (0)

Srbija