Politika

Grbović: Odluka PSG o izlasku na izbore do kraja oktobra

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

14:52

Grbović: Odluka PSG o izlasku na izbore do kraja oktobra
Grbović: Odluka PSG o izlasku na izbore do kraja oktobra - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je danas da mu se u ovom trenutku kao realnija opcija čini da će opozicija izaći na izbore i dodaje da će PSG odluku o tome doneti do kraja oktobra.

Na pisanje medija da su Ðilasova SSP, DS i Narodna stranka postigle načelni dogovor o jednoj listi i da se pregovara o kvotama, odnosno mandatima, Grbović je rekao da PSG u toj vesti nije pomenut, pa ne može da se odredi prema tome, ali podseća da PSG već sarađuje sa S SP i DS i da Narodna stranka, što se tog pokreta tiče, može da se priključi.

Na pitanje da li je rešeno pitanje odnosa Narodne stranke koja ima određeni animozitet prema PSG zbog toga što je taj pokret prošle godine izašao na izbore, a koji se video i nedavno kada lider NS Vuk Jeremić govoreći o jednoj listi nije pomenuo PSG, Grbović je odgovorio da nisu imali direktne kontakte, ali da za takvu vrstu animoziteta nije trenutak.

"Iz kog razloga određeni akteri insistiraju na eksluzivitetu istovremeno govoreći o stvaranju referendumske atmosfere što je logički u koliziji jedno sa drugim, to ne znam", rekao je Grbović u intervjuu Tanjugu.

On je dodao da kod PSG postoji dobra volja da se dođe do određenog dogovora, ali ne i volja da se bilo čemu priključuju i da budu "prateći vokal".

Grbović kaže i da stranke opozicije razgovaraju, ali da još nije došlo do pregovora, a samim tim ni do teme mandata.

"Nužan je preduslov udruživanja da smo opozicija, ali nije dovoljan preduslov za dalju saradnju. Moramo da vidimo kako se postavljamo prema ključnim pitanjima, kako vidimo budućnost društva", rekao je Grbaović.

On je dodao da opozicione stranke, nažalost, nisu daleko odmakle u toj konkretnoj političkoj priči, navodeći da je za sada sve na nivou postojanja dobre volje da se takav sporazum postigne.

"Da li će se postići, videćemo. PSG je otvoren da se o tome razgovara, ali nismo otvoreni da se bilo čemu pridružujemo, naročito ne da potpisujemo ugovore na čiju sadržinu nismo mogli prethodno da utičemo", rekao je Grbović.

Na konstataciju da se čini kao da nekome upućuju poruku, te na konkretno pitanje kome ne žele da budu "prateći vokal", Grbović odgovara da se ne radi o prikrivenom slanju poruka, veće je to, kaže, principijalno pitanje.

Objašnjava da ukoliko se pravi partnerski odnos sa nekim “logično je da učestvujete u kreiranju tog partnerskog odnosa”.

"Imali smo do sada saradnju sa DS, SSP I PZP i tu je priča prilično jasna, ako ulaze neki novi igrači u celu tu priču, onda moramo da razgovaramo o tome na koji način kreiramo zajedničku politiku da ne bismo napravili račun bez krčmara, ušli u neki koalicioni sporazum, a onda slali disonantne poruke", objasnio je Grbović.

Kaže da je pristalica toga da je bolje duže pregovarati nego da dođe do dogovora na brzinu, ali veruje da sve može da se reši do kraja oktobra.

Upitan da li opozicioni blok može da se proširi sa Tadićevom SDS i Dverima, predsednik PSG ukazuje da tu ima ličnih ambicija i odnosa iz prošlosti, te da je Tadić veoma kritički, pa i potcenjivački govorio o svemu što je radila grupacija u kojoj je i PSG.

"Tadić nije pokazao naročitu želju da zajednički radimo, ni sada se ta želja ne vidi, ali videćemo šta donosi vreme. Što se Dveri tiče, ne mislim da je Boško Obradović loš i da nije opozicija, ali njegova politika izlazi iz margine za koju smatram da bi zajednička lista morala da ima", naveo je Grbović.

On je objasnio da odluka PSG o izlasku na izbore ne zavisi od izbornih uslova, jer je ta priča, kaže, za njih završena i od uslova nema ništa, već od toga da li može da se kreira relevantna grupacija koja bi mogla da motiviše građane da izađu na izbore.

Komentari (0)

Srbija