Politika

Brnabić: Ne bih potpisala nezavisnost Kosova; Dogovor moguć

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2021

-

09:02

Brnabić: Ne bih potpisala nezavisnost Kosova; Dogovor moguć
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić veruje da je moguć istorijski dogovor Srba i Albanaca i ističe da su za to potrebni hrabri lideri sa vizijom, poput Aleksandra Vučića, a da ona kao premijerka ne bi potpisala nezavisnost Kosova.

U intervjuu za Večernje novosti, Brnabić je potvrdila da postoje razni pritisci na Srbiju i ocenila da se Vučiću ne mogu davati ultimatumi i servirati rešenja.

"Njemu i SNS-u je stalo do Srbije, a ne do pobede na izborima. Pobedu na izborima vidimo kao način da se borimo za Srbiju, a ne kao cilj sam po sebi", rekla je ona.

Da direktno pitanje da li bi potpisala priznavanje nezavisnosti KiM, kratko je odgovorila: "Ne".

Kako je objasnila, u ovoj fazi EU i SAD nisu rekli da nema članstva u EU bez priznavanja Kosova, već da nema članstva bez dugoročnog rešenja za kosovsko pitanje.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže da se zamrznuti konflikt reši, te da je interes naše zemlje mir i stabilnost, kao i pridruživanje EU.

"Nalaženje kompromisa koji bi obezbedio održivi mir i stabilnost i naš evropski put su interes Srbije, jer će nam obezbediti da dalje ekonomski jačamo", rekla je premijerka.

Ona je ocenila da u Prištini nema lidera sa vizijom i hrabrošću.

"Moguće da ćemo zbog toga propustiti istorijsku šansu koja nam se dugo neće ukazati ponovo. Ja se nadam da ipak nećemo", rekla je Brnabić.

"U javnosti ne komentarišem rad ministara, pa ni Stefanovića"

 Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da će se kao poverenik SNS za Beograd ubuduće više posvetiti radu stranke.

"Zanima me da podvučem crtu i vidim šta smo mi sve uradili za građane, ali i šta nam je jasan i precizan plan za dalje, jer ljudi glasaju za rad, rezultate i budućnost, a ne za pretnje revanšizmom i uvrede", rekla je ona.

Takođe je odbila da komentariše rad ministra Nebojše Stefanovića i ideju da bi on trebalo da bude smenjen i isključen iz stranke.

"Nikada nisam komentarisala rad svojih ministara u medijima. Što se stranke tiče, stranački organi su na demokratski način glasali o položaju Stefanovića u stranci i svaki budući korak biće urađen na isti način", rekla je Brnabić u intervjuu za "Večernje novosti".

Ona je istakla da nadležni uveliko rade svoj posao na utvrđivanju činjenica oko akcija sprovođenjih na kompromitaciji Aleksandra Vučića i da više nije dilema da je postojala paralelna strukutura u MUP-u sa ciljem da se naudi Vučiću i njegovoj porodici.

"Ja zaista niti hoću niti smem da u medijima upiram prstom ni u jednog policajca, inspektora, pa ni ministra, dok se istraga ne završi", rekla je premijerka i dodala da ima puno poverenje u institucije ta da će odgovorna lica biti privedena pravdi.

 

Komentari (0)

Srbija