Politika

Nove napetosti između Beograda i Prištine, Petković traži reagovanje EU zbog izjave Bisljimija

Komentari

Autor: Euronews Srbija/agencije

21/10/2021

-

14:20

Nove napetosti između Beograda i Prištine, Petković traži reagovanje EU zbog izjave Bisljimija
Besnik Bisljimi i Petar Petković - Copyright mf.rks-gov.net, Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Najnovije izjave glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija da Zajednica srpskih opština čije se osnivanje čeka od 2013. neće biti formirana ponovo su isprovocirale reakciju Beograda. 

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Vlade srbije je ocenio da su takve izjave "vrhunac neodgovornosti i cinizma i direktno urušavaju nastavak dijaloga sa Beogradom".

"Zbog toga molimo Evropsku uniju, kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja sporazuma, da reaguje na ovakve opasne poruke Prištine o kršenju sporazuma i Zajednici srpskih opština", saopštio je Petković.

Ukazao je da je reč je o flagrantnom urušavanju svakog budućeg dijaloga i dogovora, a ucenjivačke i jednostrane izjave čiji je potpisnik Bisljimi ne pomažu ni normalizaciji odnosa, ni potrazi za kompromisnim rešenjem.

Beograd je, sa svoje strane, naglašava Petković, u potpunosti pokazao konstruktivan pristup dijalogu i opredeljenost za poštovanje postignutih sporazuma, ali sa druge strane pregovaračkog stola na delu je potpuno odsustvo bilo kakve spremnosti za razgovore.

"A razgovora o Zajednici srpskih opština će biti i to već na sledećoj rundi dijaloga, kako je to jasno istakla i Evropska unija. Zato bi Prištini i Bisljimiju bilo mnogo svrsishodnije da se dobro pripreme za razgovore o fomiranju ZSO, umesto što upućuju pretnje", naveo je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković ističe da nije Beograd kriv što Aljbin Kurti nije uspeo da osvoji većinu ni u jednoj opštini na Kosovu i Metohiji i svoje katastrofalne rezultate ne može sakriti napadima na srpski narod, zvanični Beograd i Srpsku listu.

Kosovski pregovarač tvrdi - neće biti  ZSO

Petković je reagovao na izjavu zamenika premijera i šef pregovaračkog tima privremenih institucija u Prištini Besnik Bisljimi da ZSO neće biti formirana i da, ako su građani zato glasali za Srpsku listu, moraju da znaju da su izmanipulisani.

Bisljimi je to rekao na televiziji Interaktiv i dodao da je na političkim entitetima da vode računa o realizaciji predizbornih obećanja, tvrdeći da Srpska lista nije ispunila svoja obećanja iz 2017. godine, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, ne može biti mono etničkog udruženja i da ako se to smatra najboljim načinom udruživanja, isto bi trebalo da primeni i na Albance u Srbiji.

Slične tvrdnje prethodno je iznosila i predsednica Kosova Vjosa Osmani. 

Zajednica srpski opština je planirana samoupravna zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Iako u sporazumu nije taksativno navedeno, predviđeno je da ovu zajednicu čine opštine Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Štrpce, Klokot, Gračanica, Novo Brdo, Ranilug i Parteš. Iako je dogovor o njenom uspostavljanju postignut još 2013, ali do sada nije formirana. Njeno osnivanje predstavnici Srpske liste stavili su kao uslov za učešće u kosovskim institucijama prilikom izlaska na nedavne lokalne izbore na Kosovu.

Preporuka za vas

Petković: 3.000 dana bez Zajednice srpskih opština, da smo hteli da bude NVO - sami bismo je formirali

Komentari (0)

Srbija