Politika

Čomić u polemici s poslanicima SNS: Naš je nesporazum banalan, ali dubok

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

28/10/2021

-

17:33

Čomić u polemici s poslanicima SNS: Naš je nesporazum banalan, ali dubok
Čomić u polemici s poslanicima SNS: Naš je nesporazum banalan, ali dubok - Copyright Printscreen YouTube/Fruska gora,Tanjug/Jadranka Ilić, Narodna skupština Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Srpske napredne stranke Dejan Kesar i Aleksandar Mirković govorili su danas u Skupštini Srbije o situaciji u državi u vreme vlasti Demokratske stranke i tokom rasprave ukazali da je i ministarka Gordana Čomić, koja je danas obrazlagala zakone, bila deo te vlasti, te ocenili i da se ujedinjuju “restlovi DS”.

Poslanici SNS su, nakon što je Čomić rekla da to što oni govore nema veze sa dnevnim redom i da je za to nadležan predsedavajući, tvrdili da ih ministarka disciplinuje i poručili joj da su njih izabrali građani.

Poslanici o vremenu vlasti Demokratske stranke

Polemika je krenula izlaganjem poslanik SNS Dejana Kesara koji je u raspravi o izmenama i dopunama Zakona o postupku registracije u APR-u rekao da su se za vreme DS građevinske dozvole izdavale licima koja su bila bliska čelnicima te stranke.

On je ukazao i da su predstavnici MMF-a do 2012. dolazili u Srbiju i govorili da treba da se smanje plate, penzije, da se izvrši restrukturiranje preduzeća, odnosno da se ne vodi domaćinska politika.

“Tadašnji predstavnici DS su uzimali nedomaćinske kredite kako bi obezbedili fluktuaciju novca u našoj zemlji i kako bi obezbedili da isplaćujemo plate i penzije”, rekao je Kesar u raspravi o zakonima koje je obrazlagala ministarka Gordana Čomić, nekadašnja članica DS.

Kako je rekao, najbolji primer toga jeste kredit koji je pre nekoliko nedelja vraćen finansijskim institucijama, a koji je od strane “bivšeg režima” uziman sa kamatom od 7,5 odsto.

Kesar je komentarisao i opozicionu političku scenu, ocenjujući da se “restlovi DS ujedinjavaju”.

“Nadam se, gospođo Čomić, da se nećete ljutiti na mene kada kažem restlovi DS”, obratio se Kesar Čomićki.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Ministarka je odgovorila da njegovo izlaganje nema nikakve veze sa dnevnim redom, da to nema veze sa njenim nadležnostima i da je za to, kaže, nadležan predsedavajući sednice.

Poslanik SNS Aleksandar Mirković je takođe govorio o stanju u državi u vreme DS, rekavši da je tada bila na ivici bankrota.

Naveo je da su se tada dogodile katastrofalne privatizacije i da su predstavnici tog vremena i vlasti oličeni u Draganu Ðilasu, Vuku Jeremiću, Borisu Tadiću.

Mirković: Previše disciplinovanja poslanika

Mirković je prokomentarisao obraćanje kolege Kesara, rekavši da je čak bio i blag kada je govorio o Ðilasu, a poručio je i da poslanici imaju pravo da kažu i pitaju sve što ih zanima.

“Nas su ovde izabrali građani na izborima. Mislim da svaki poslanik mora da ima slobodu da u zaštiti interesa građana Srbije bude iskren i da se bori za interese tih građana”, rekao je Mirković.

Smatra da u prethodnih godinu dana ima malo “previše disciplinovanja poslanika”.

“Mislim da to nije dobro, jer ako nas disciplinuju razne nevladine organizacije, ako svaki novinar u medijima pod direktnom kontrolom Ðilasa ima pravo i dozvoljava sebi da nas na najgori način vređa, mislim da nije dobro da ljudi koje smo mi izabrali da pomognu građanima disciplinuju nas kao poslanike”, rekao je Mirković.

Obraćajući se ministarki Čomić, Mirković je rekao da Kesar ne kaže nešto radi ličnog interesa, napominjući da su poslanici predstavnici građana.

Rekao je da nije korektno da se kao ministarka tako obraća poslaniku, ali i da “dobro zna da se u vreme DS nije radilo u korist građana”.

Čomić je odgovorila rečima “naš je nesporazum banalan, ali dubok".

Čomić: Smenite me na sednici Skupštine

"Prozvana direktno, rekla sam sasvim jednostavno lako proverljivu stvar. Moja obaveza kao članica Vlade su teme dnevnog reda, za sve što se u skupštini govori van teme je odgovorna predsedavajuća”, rekla je Čomić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Mirković je ukazao na to da Kesar nije ni zatražio komentar od ministarke u vezi sa onim što je govorio, te da je samo spomenuo da je Čomić tada bila deo vlasti DS.

“Ponadao sam se i da će se ovaj nesporazum završiti, ali na kraju vašeg izlaganja vi opet pokušavate da nas disciplinujete. Dozvolite vi nama našu slobodu”, rekao je poslanik SNS.

Mirković je još jednom ponovio da poslanici imaju pravo na svoje mišljenje i reč.

Čomić je poručila Mirkoviću da bi, da je na njegovom mestu, pokrenula proces za članicu Vlade koju smatra nedostojnom rada na sednici Skupštine.

Komentari (0)

Srbija