Politika

"Ne sedimo skrštenih ruku": Ministarka Joksimović tvrdi da je Srbija spremna za klastere 3 i 4

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

19:23

"Ne sedimo skrštenih ruku": Ministarka Joksimović tvrdi da je Srbija spremna za klastere 3 i 4
"Ne sedimo skrštenih ruku": Ministarka Joksimović tvrdi da je Srbija spremna za klastere 3 i 4 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je spremna za klaster 3 u kojem ima osam poglavlja i klaster četiri u kojem ima četiri poglavlja, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović u Skupštini Srbije.

"Da li će se to desiti, da li ćemo otvoriti klastere koji su preporučeni iz Komisije sada zavisi od odluke država članica. Ono što je važno to je da mi svakako ne sedimo skrštenih ruku", rekla je Joksimović.

Ona je odgovarajući na pitanje o Godišnjem izveštaju o napretku kazala da je u planu da se sazove posebna sednica parlamenta na kojoj će se detaljnije govoriti o izveštaju, a ukazala je i da je ovogodišnji izveštaj sačinjen u skladu sa principima nove metodologije.

"Na jedan izbalansiran i objektivan način je prepoznato šta je Vlada Srbije uradila", rekla je ona.

Joksimović je ocenila da je u svim oblastima zabeležen manji ili veći napredak.

Imajući u vidu neke raniej izveštaje, delom možemo da budemo zadovoljni, rekla je Joksimović i dodala da je nova metodologija na objektivniji način ocenila šta je sve urađeno u prethodnoj godini.


"Pre svega mislim da treba da budu zadovoljni građani, zato što sve ove reforme koje smo sproveli u krajnjoj liniji one se tiču onoga što mi želimo za naše građane, a to je i efikasnije pravosuđe i lakši i bolji pristup pravdi i pravičnosti", rekla je Joksimović.

Srbija ne "fingira" reforme

Istakla je da je ostvaren i napredak u vladavini prava i da postoji predvidljivije investiciono okruženje, a kao dokaz navela to što je Srbija privukla najveći broj ditrektnih investicija od svih zemalja Jugoistočne Evrope.

Joksimović je odbacila komentare pojedinih kritičara da Srbija "fingira" reforme, navodeći da je izveštaj Evropske komisije posledica odgovornog rada u teškim okolnostima.

"Potpuno je jasno da je Srbija prepoznata kao potpuno moderna, evropska, otporna država, ozbiljan narod. U svim razgovorima sa najvišim zvaničnicima sam čula reči hvale, naravno i uz neke kritike koje dolaze s vremena na vreme, da možemo brže i bolje", rekla je Joksimović.

Komentari (0)

Srbija