Politika

Vučić iz Glazgova: Pedro Sančez obećao da će posetiti Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug, Novosti

01/11/2021

-

15:13

Vučić iz Glazgova: Pedro Sančez obećao da će posetiti Srbiju
Vučić iz Glazgova: Pedro Sančez obećao da će posetiti Srbiju - Copyright Phil Noble/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije poručio je za televiziju Pink da se ceo svet skupio na jednom mestu i da su pokrenute neke važne teme sa Ursulom fon der Lajen kako bi se govorilo o rešavanju pitanja cene električne energije i obezbeđivanja energetske sigurnosti.

"Moraćemo da radimo na stvaranju novih i obnovljivih izvora energije", rekao je on.

Kako kaže, tema klimatskih promena izuzetno muči svet i dodaje da će morati da se naprave mnoge promene.

"Čekamo da vidimo šta ćemo i kako da uradimo, ali smo razgovarali kako da osnažimo inicijativu 'Otvorenog Balkana'", rekao je Vučić.

Bilo je, kaže reči o tome kako da se uvezuju i sarađuju.

"Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen, kratko sa Makronom, Merkelovom, mnogim svetskim premijerima i predsednicima, sa Plenkovićem, sa španskim premijerom koji mi je obećao da će doći u posetu Srbiji. Španski premijeri nisu prethodnih 40 godina dolazili u Srbiju, tako da bi to bila istorijska poseta"

Sančez u poseti Srbiji?

Ističe da bi ovo bila važna poseta jer je Španija po pitanju KiM uz Srbiju. Važno je, dodaje, zahvaliti se Španiji na podršci Srbiji na evropskom putu.

"Razgovarao sam i sa austrijskim kancelarom, predstavnicima Gane i Gvineje Bisao, sa mnogim našim prijateljima u svetu",  izjavio je predsednik.

"Važno je da sam razgovarao nešto duže sa Sančezom koji je obećao da će doći u posetu Srbiji. Mi nemamo zabeleženu posetu u zadnjih 40 godina, čak i pre. To bi bila istorijska poseta i on je čvrsto obećao da će doći. To će biti važna poseta, jer Španija je uvek, pa i po pitanju za nas bolnom, po pitanju Kosova, Španija je uz nas" istakao je Vučić.

Vučić se danas sastao sa Pedrom Sančezom, premijerom Španije i otkrio da mu je uputio poziv da poseti Srbiju.

"Pozvao sam našeg španskog prijatelja da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu. Premijer Sančez je prihvatio poziv, a ta poseta biće istorijska u svakom smislu, jer verovali ili ne, nijedan španski premijer nije posetio Srbiju u poslednjih nekoliko decenija"

O ostavci Zaeva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da ostavka makedonskog premijera Zorana Zaeva nije posledica samo rezultata lokalnih izbora u toj zemlji, već i izraz ličnog razočarenja u EU.

Vučić je rekao da je u razgovoru u Glasgovu sa liderima iz regiona bilo reči i o tome kako da se osnaži inicijativa “Otvoreni Balkan”.

"Pričao sam sa ljudima iz regiona, sa Edijem Ramom, i o 'Otvorenom Balkanu', posle ostavke Zaeva, hoćemo li moći da čekamo, da vidimo šta ćemo i kako da uradimo... Razgovarali smo kako da dalje osnažimo inicijativu 'Otvoreni Balkan', da napredujemo", rekao je Vučić.

Srbija zainteresovana za nuklearnu energiju

Rekao je i da bi uskoro trebalo da se sastane sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi razgovarao sa njim o mogućnosti da Srbija kupi određeni vlasnički udeo u mađarskoj nuklearki Pakš.

Vučić je rekao da bi Srbja mogla da kupi pet, 10 ili 12 odsto udela u toj nuklearki.

Takođe, kazao je da je Srbija zainteresovana i za druge nuklearke u regionu i da će videti i sa Bugarima da li bi možda od njih mogli da kupimo udeo.

Za dodatnih 15 odsto struje iz OIE potrebno dve milijarde evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi Srbiji za povećanje proizvodnje struje za 15 odsto, ako bi bilo samo iz energije vetra i Sunca, bilo potrebno ulaganje od 1,6 milijardi do dve milijarde evra i da očekuje da će na samitu u Glazgovu videti i na koji način i po kojoj ceni bi deo tih sredstava mogao da se obezbedi.

Kaže da je to lepo kada se pozovu aktivisti za životnu sredinu iz celog svega, ali da mora da kaže da je to, ipak, predstava za malu decu.

Kako je rekao, potrebne su realne i konkretne odluke kada je reč o toj temi, pošto se govori o bilionima evra i da zato treba videti gde su zapravo te pare, pošto ništa nema džabe.

"I kako da dođemo do toga novca, jer da bismo za 15 odsto uvećali udeo u našoj proizvodnji struje u Srbiji, a da budu samo obnovljivi izvori - vetar i solar, moramo da uložimo oko 1,6 milijardi evra, što je ogroman novac ili čak i dve milijarde. Da ni u šta drugo ne ulažemo, mogli bi u jednoj godini da izdvojimo toliki novac i da nam ne poraste javni dug. Ali, moramo da obezbedimo novac i za sve drugo - gradimo puteve, da opremimo vojsku i policiju, gradimo bolnice i drugo", rekao je Vučić.

Predsednik napominje da uz sve to idu i troškovi za koronu i problemi kome imamo zbog korone i da zato moramo da vidimo kako da pronađemo taj novac za investicije u obnovljive izvore energije.

Vučić kaže da smo suviše mali i da moramo da brinemo o energetskoj bezbednosti zemlje, ali naravno i da imamo čistiji vazduh i vodu.

Naglasio je da se zato realizuju projekti širom Srbije za gradnju fekalne i kišne civilizacije i prečišćavanje otpadnih voda u okviru plana Srbija 2025, koji će promeniti sliku naše zemlje.

Komentari (1)

Srbija