Politika

Marko Ðurić postao prvi ambasador Srbije u Antigvi i Barbudi

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

20:35

Marko Ðurić postao prvi ambasador Srbije u Antigvi i Barbudi
Marko Ðurić postao prvi ambasador Srbije u Antigvi i Barbudi - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Marko Ðurić postao je danas prvi ambasador Srbije u Antigvi i Barbudi, sa sedištem u Vašingtonu.

Na ceremoniji upriličenoj u guvernerskoj rezidenciji u Sent Džonsu, ambasador Ðurić predao je akreditivna pisma generalnom guverneru Rodniju Vilijamsu, čime je zvanično preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Srbije u ovoj karipskoj državi na nerezidencijalnoj osnovi.

"Danas smo ispisali diplomatsku istoriju jer smo prvi put akreditovali ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi. Iako su naši diplomatski odnosi formalno uspostavljeni tek 2018. godine, sa najvišim zvaničnicima sam razgovarao o konkretnim modalitetima saradnje naših država i naroda", rekao je Ðurić.

 

 


Temelj naše dosadašnje bilateralne saradnje jeste program "Svet u Srbiji", kroz koji smo mladim ljudima iz Antigve i Barbude omogućili besplatno studiranje u našoj zemlji, rekao je Ðurić, te dodao da će u narednom periodu biti dodeljeno više stipendija u znak prijateljstva sa narodom Antigve i Barbude.

Tokom posete Ðurić je imao odvojene sastanke sa vršiocem dužnosti predsednika Vlade Stedrojem Bendžaminom i sa ministrom spoljnih poslova E.P. Četom Grinom, kome je preneo ličnu zahvalnost ministra Nikole Selakovića za učešće na nedavnom komemorativnom sastanku povodom obeležavanja 60. godišnjice prve Konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu.

 

 

Osvrnuvši se na Memorandum o prijateljstvu i saradnji koji su u oktobru potpisali ministri Selaković i Grin, Ðurić je ocenio da taj dokument predstavlja odličnu platformu za dalje zajedničko delovanje dva ministarstva na planu ostvarenja obostranih interesa.

Kao važan segment saradnje Srbije sa Antigvom i Barbudom u razgovorima su pomenuti ekonomije i zdravstvo, a posebno je bilo reči o planu zajedničke borbe protiv pandemije koronavirusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija