Politika

Dodatnih šest miliona evra za električnu energiju na severu Kosova do kraja godine

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

06/11/2021

-

13:38

Dodatnih šest miliona evra za električnu energiju na severu Kosova do kraja godine
Dodatnih šest miliona evra za električnu energiju na severu Kosova do kraja godine - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Posle najava da danas ističe rok do kada će operator Kosovskog elektroenergetskog sistema, prenosa i tržišta, KOSTT, platiti troškove potrošnje električne energije za građane na severu Kosova koji ne plaćaju utrošenu struju kosovskim institucijama, danas se u pisanom odgovoru za prištinski portal Kosova Press, oglasila portparolka KOSTT-a, Zana Bajrami Rama, rekavši da je taj rok produžen do kraja godine.

„Nakon preporuka koje je usvojila Skupština Kosova u maju 2021. godine kojima je KOSTT ovlašćen da koristi sopstveni budžet za pokrivanje gubitaka od utrošene, ali neplaćene električne energije u severnom delu Kosova, KOSTT je izdvojio budžet u ukupnom iznosu od 17,7 miliona evra da pokrije gubitke za sever do 31. decembra 2021.“, navodi se u pisanom odgovoru KosovaPres-u Zane Bajrami-Rame.

Skupština Kosova je 6. maja ove godine, sa 61 glasom „za“, bez prisustva poslanika opozicije, usvojila preporuke Komisije za privredu povodom zahteva JP KOSTT da obezbedi 11 miliona evra da pokrije gubitke na severnom delu Kosova. Među preporukama je bilo da se Vlada Kosova obavezuje da u roku od šest meseci pronađe rešenje za proširenje sistema naplate u severnim opštinama.

Poslednjih dana su se od predstavnika Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića čule najave da bi Vlada Kosova mogla danas ili narednih dana da na sever Kosova pošalje specijalne jedinice policije kako bi zauzeli trafostanicu Valač, u koju električna energija stiže iz hidrocentrale Gazivode i termoelektrane Obilić i odakle se vrši distribucija električne energije za sever Kosova.

Reporterka Euronewsa je danas obišla trafostanicu Valač, koja funkcioniše u sistemu Elektroprivrede Srbije, tamo je situacija mirna i za sada nema naznaka da bi moglo da dođe do incidenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija