Politika

Kurti: Glasao bih za ujedinjenje sa Albanijom

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

19:47

Kurti: Glasao bih za ujedinjenje sa Albanijom
Kurti: Glasao bih za ujedinjenje sa Albanijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u intervjuu za švajcarski onlajn magazin "Monokl" izjavio je da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski, prenosi prištinska "Gazeta Ekspres".

Kurti je rekao i da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije.

"U budućnosti, ako bi se to predstavilo kao demokratski referendum, glasao bih za to, ali ponavljam, samo ako je sprovedeno na miran i demokratski način", rekao je Kurti na pitanje kako bi glasao na referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.

Premijer privremenih prištinskih institucija još jednom je ponovio da bi centralni deo budućeg sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije trebalo da bude međusobno priznanje.

On je rekao i da bi trebalo da postoji dogovor u kojem će se dve strane obavezati da ne napadaju jedna drugu.

Ocenio je i da je EU važan faktor, koji može da obezbedi okvir za budući sporazum jer on, kako kaže, mora da bude zasnovan na duhu evropskih vrednosti, zakona i poretka, demokratizacije i suočavanja sa prošlošću.

Govoreći o mogućnosti održavanja referenduma o pridruživanju tzv. Kosova Albaniji i evropskim integracijama, ocenio je da bi građani, kada bi bila održana dva referenduma, glasali za ujedinjenje.

Zapadni Balkan integrisati u EU odjednom

Kurti smatra i da za postizanje trajnog mira i stabilnosti u regionu, najbolji i najbrži put za napredak u budućnosti bi bio da se ceo Zapadni Balkan integriše odjednom u EU.

Istakao je i da pojedini ne žele da se pridruže NATO, ali je naglasio da Priština želi.

"Kosovo i Albanija su dve zemlje, ali imamo isti jezik i mi smo jedan narod. Kada smo proglasili nezavisnost, proglasili smo je protiv Srbije, a ne protiv Albanije. S druge strane, ima mnogo građana EU koji imaju dvojno državljanstvo. Mislim da ima mnogo onih koji imaju tri pasoša i ohrabrujem ih da glasaju u svim zemljama čije državljanstvo imaju", naveo je Kurti.

Upitan o odnosima sa bivšim liderima tzv. OVK kojima se sudi u Hagu, uključujući sa bivšim predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, Kurti je rekao da nije srećan što se Tačiju sudi u Hagu i da bi voleo da se Tači suoči sa pravdom na KiM za korupciju.

Tačija je optužio da je želeo da "monopolizuje istoriju u nekom obliku zarad političke dobiti".

Komentari (0)

Srbija