Politika

Vučić nakon sastanka sa Putinom: Cena gasa od 270 dolara ostaje ista za Srbiju, povećanje i u količini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

15:43

Vučić nakon sastanka sa Putinom: Cena gasa od 270 dolara ostaje ista za Srbiju, povećanje i u količini
Vučić nakon sastanka sa Putinom: Cena gasa od 270 dolara ostaje ista za Srbiju, povećanje i u količini - Copyright TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da su razgovarali o mnogo tema, kao i da je on "dobro razumeo koliki je značaj cene gasa, količine i tzv. fleksibilnosti", te nam izašao u susret.

"Uspeli smo da u narednih šest meseci dobijemo cenu gasa od 270 dolara na hiljadu kubnih metara, da nam se ne menja cena. Dobili smo i povećanje količine gasa za tih šest meseci, dobili smo gipkost i fleksibilnost", rekao je Vučić u direktnom uključenju za TV Pink.

Vučić ističe da su razgovarali i o dugoročnom ugovori, ali dok on ne bude potpisan o njegovim elementima neće govoriti.

"Mogu dve važne stvari da kažem. Putin je rekao da će rešenje biti dobro i bićemo zadovoljni, a drugo, elementi o kojima smo razgovarali nam kažu da ćemo imati izuzetnu cenu i posle tih šest meseci, i povećanje količine gasa, kao i izuzetnu fleksibilnost"

Predsednik Srbije kaže da uopšte nećemo plaćati berzansku cenu ovih šest meseci na količine koje ćemo da potrošimo, tačnije 13 miliona kubnih metara gasa..

"U poslednjih nekoliko dana smo trošili ubrzano rezerve gasa iz Banatskog dvora, ali ovako smo rešili problem i Srbija neće imti problem sa gasom. Mi smo gasom snabdevali i TENT Novi Sad, ali morali smo, inače ne bismo imali grejanje. Očekujem i otvaranje termoelektrane - Toplane Pančevo i tu smo 51:49 sa Rusima - Gasprom, Energo holding... Razgovarali smo o energetskoj bezbednosti i svemu drugom. Procenjuje se da u Evropi nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa. Severni tok 2 je mogao da iznese 55 milijardi, ali nisu dobili dozvolu", rekao je i dodao:

"Ovo je za nas kao spas. Nećemo imati problema ni sa strujom, ni sa gasom, ni sa sveukupnim snabdevanjem"

Kada je Kosovo u pitanju, Rusija će nastaviti da vodi odgovornu politiku podržavanja međunarodnog javnog prava i podržavaće Srbiju, ističe Vučić.

"Razgovarali smo, naravno, o Kosovu i Metohiji, situaciji u celom regionu, svim pritiscima sa kojima se suočavamo, o nepostojanju želje za dijalogom kod Albanaca, kako posmatraju neki međunarodni faktori Srbiju, da ne govorim sada pojedinačno o nekim teritorijama ili zemljama", rekao je i nastavio:

"Razgovarali smo o saradnji, o izgradnji železnica, i o izgradnji Beovoz linija koje su od velikog značaja u budućnosti i komplementarnih sa metroom, razgovarali smo i o radiofarmaciji, gde se takođe u narednih sedam dana očekuje potpisivanje ugovora o saradnji"

Predsednik kaže da je sa Putinom "nedvosmisleno razgovarao o tome šta se dešava u okruženju, računajući na to kako država može da sačuva mir i sigurnost".

"Prvi ćemo neke stvari imati do kraja godine u našoj zemlji, to su lansirne rampe za kornete i korneti za protivraketna dejstva. Verujem da će to uskoro stići u Sbriju, a biće i većih stvari od strateškog interesa za Srbiju. Ni mi se ne žalimo kada naše komšije dobijaju na poklon pancer-haubice, bredlije... Moramo da budemo dovoljno odgovorni i da pokažemo da nismo džak za udaranje. Radimo na tome, i nastavićemo da radimo", ističe.

Kaže da je u trosatnom razgovoru bilo mesta i za druge teme kao što je veća razmena na polju kulture, a jedna od tema bio je čak i boks.

"Kada tri sata sa nekim razgovarate ne postoji tema koju ne dotaknete. Video sam da je predsednik Rusije razgovarao sa predstavnicima sektora za vanredne situacije zbog događaja u rudniku i mislim da će posledice biti mnogo veće nego što ih sada znamo. Video sam koliko je zabrinut i u jednom takvom danu je odvojio vremena za Srbiju - ja sam mu zahvalan na tome"

Putin je, takođe, potvrdio da će doći u Srbiju između maja i septembra sledeće godine.

"Rekao je, negde pred kraj razgovora, da misli da smo razgovarali kao veoma bliski prijatelji i da budem sasvim siguran da, oko stvari u kojima Rusija može da pomogne, Srbija neće biti ostavljena na cedilu. To je meni bila veoma važna poruka, ali ovo što je on nama učinio - da je rekao da platimo 350 dolara uz gipkost, mi bismo napravili ovde slavlje, a on nam je dao po istoj ceni produženje od šest meseci, to je veliki novac za našu zemlju, i beskrajno mu hvala na svemu tome", istakao je Vučić i dodao:

"Zaista je pokazao da je iskreni prijatelj Sbrije, a to što mi živimo na ne lakom, ali najlepšem mestu, čini mi se da je to važna poruka i da ćemo imati neku vrstu podrške i u međunarodnim organizacijama, da uvek imamo prijatelje, ali da ćemo morati da se ponašamo odgovorno", zaključio je.

 

 

 

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija