Politika

Da li je Srbija sada u još "čvršćem zagrljaju" Rusije - ko je ustvari ovde na dobitku?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

21:29

Da li je Srbija sada u još "čvršćem zagrljaju" Rusije - ko je ustvari ovde na dobitku?
Stevan Gajić i Jelena Milić - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Dogovor predsednika Srbije i Rusije o ceni gasa koja će ostati ista, tačnije 270 dolara za hiljadu kubnih metara u narednih šest meseci, predstavnici vlasti u Beogradu ocenili su kao istorijski i jedan od najvažnijih, ali i da simbolizuje bratstvo i bliskost dva naroda. Ipak, postoje i ocene da je Beograd sada upao u još "čvršći ruski zagrljaj" zbog dogovora iz Sočija.

Politikolog Mladen Mrdalj koji se uključio u emisiju Euronews veče iz Uzbekistana primetio je kako ruski mediji prenose izjave predsednika Srbije koji se mogu opisati kao hvalospevi Putinu, te da to "pokazuje obrazac Putina i Vučića".

"Vučić tako pomaže unutrašnji legimitimitet Vladimira Putina koji može svojim glasačima i stanovništvu da pokaže kako u Evropi postoje zemlje koje razumeju Rusiju i smatraju je strateškim partnerom. Mislim da je to bitan dobitak koji Vladimir Putin ima iz ovakvog odnosa".

Politikolog Stefan Gajić ne smatra da će Srbija nakon današnjeg razgovora Vučića i Putina biti zavisna od Rusije.

"Mislim da Srbija ekonomski mnogo više zavisi od Nemačke i drugih zemalja, ako govorimo o razmeni, tako da je ono što je ključno to što Rusija zauzima 90 odsto tržišta kao glavni snadbevač gasom", rekao je i nastavio - "Generalno mislim da je čitava gasna tema malo nametnuta, kao i da ju je čak i sam predsednik nametnuo. Ona jeste značajna i važna, ali mi smo se suštinski osigurali završetkom Južnog toga, a suština ovog sastanka nije bila energetika već politika"

I Rusija će profitirati?

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije u emisiji Euronews veče današnji sporazum naziva "istorijskim" i, kako kaže, jedva čeka da čuje detalje ugovora o dugoročnom snadbevanju.

"Mi smo svedoci izmeštanja globalnih lanaca proizvodnje iz Jugoistočne Azije i to će ostati tako kako jeste, posebno za ključne industrije, gde politički Zapad ima strahove oko toga šta Kina radi. Srbija se tu kroz Otvoreni Balkan odlično pozicionira, a kada strani investitori, odnosno sadašnji i potencijalni vide da smo dobili ovako izuzetnu cenu gasa i nagoveštaj da će to i na duže staze biti povoljno, mislim da Srbija nije mogla da dobije bolju vest", rekla je.

"Za mene je ovo danas velika geopolitička pobeda mira, diplomatije, komunikacije i jačanja ekonomskih odnosa i nalaženja zajedničkih interesa u jednom složenemom trenutku. Vreme će pokazati", dodala je Milić.

Euronews/Printscreen

 

Mrdalj pak, smatra da je današnjim sporazumom Rusija za "male pare" dobila mnogo više.

"Ne bih potcenio taj diplomatski strateški imidž koji Vladimir Putin dobija od ovoga, jer 300 miliona evra koje će Srbija uštedeti za šest meseci nije neka velika para za ruski budžet. Još ako mogu da se nastave ti neki vojni aranžmani, mislim da je to sasvim solidan politički profit za tako malo ekonomsko ulaganje", kaže i dodaje:

"S druge strane, ovo nije prvi put da predsednik Vučić proglašava da ide na neke teške pregovore. Čini se da je na ovaj način dobio mogućnost da kaže da nas je spasio da se ne smrznemo, pa mislim da mu pred ove izbore to sasvim dobro dolazi i uklapa se u tu kampanju"

Građani Srbije u Rusima vide zaštitnike

Govoreći o tome kako će Brisel da gleda na današnji sastanak predsednika Srbije i Rusije, Gajić ističe da to ne bi trebalo da nas zanima, kao i da veruje da Rusija želi da Srbija bude vojno neutralna kada je u pitanju njeno strateško opredeljenje. Osim toga, Gajić je prokomentarisao rezultate istraživanja koji pokazuju da je srpska javnost i dalje vrlo naklonjena Rusiji.

"Sve vlasti u Srbiji su morale, u krajnjoj liniji zbog sopstvenog rejtinga, da imaju dobre odnose sa Rusijom. Građani Srbije instiktivno osećaju da im odatle stiže zaštita. Traume od bombardovanja 1999. godine su izuzetno sveže, ako smem da kažem postaju i svežije kako vreme prolazi. Bilo je u nedavnoj prošlosti pokušaja da se okrene novi list, ali mislim da je Zapad propustio priliku koju je imao. Građani će se prirodno okretati Rusiji i, naravno, svaka vlast u Srbiji, sadašnja i buduća, moraće na to da računa", rekao je on.

Euronews/Printscreen

 

Mrdalj je uporedio situaciju kada je u pitanju naklonost određenim narodima u Uzbekistanu sa onom u Srbiji.

"Tradicionalno, Uzbekistan je bio deo SSSR-a, čak su neki državni dokumenti i dalje neretko na ruskom. Međutim, među stanovništvom vlada neka vrsta fasciniranosti Amerikom i svime što dolazi iz nje, iako narod sam po sebi ima više dodira sa Rusima. Mi u Srbiji, na primer, nemamo previše dodira s Rusima, ali to raspoloženje je prorusko", ističe.

Milić pak, ističe da joj je osim sporazuma o ceni gasa izuzetno drago što su Vučić i Putin razgovarali i o kulturnoj razmeni, te da je važno i na druge načine približiti dva naroda.

"Nama treba kulturna i naučna saradnja. U knjižarama imate romane iz jugoistočne Azije, japanske, južnoameričke, a najmanje imate ruske. Mi svi znamo ruske klasike, ali nam nedostaje poznavanje savremene ruske kulture, pop kulture, televizije", zaključila je ona u gostovanju u emisiji Euronews veče.

 


 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija