Politika

Tvitom na tvit: Ana Brnabić i Viola fon Kramon u prepisci o Nedeljicama i položaju Srba na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2021

-

22:30

Tvitom na tvit: Ana Brnabić i Viola fon Kramon u prepisci o Nedeljicama i položaju Srba na Kosovu
Tvitom na tvit: Ana Brnabić i Viola fon Kramon u prepisci o Nedeljicama i položaju Srba na Kosovu - Copyright Tanjug AP/Hadi Mizban, Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić i evropska poslanica Zelenih Viola fon Kramon ušle su u tviter polemiku koja je započela premijerkinim javnim reagovanjem na izjave Fon Kramon aludirajući na činjenicu da se nalazi na mestu specijalniog izvestioca EP za Kosovo.

"Slučaj 1: ROSU, suprotno Briselskom sporazumu, upada na sever AP КiM. Srbi izađu na ulice da iskažu miran protest. ROSU puca na njih i samo pukom srećom nikoga ne ubiju (rane Srećka Sofronijevića). Viola fon Кramon: to je vladavina prava, reakcija Prištine je za „puno poštovanje“", konstatovala je premijerka u prvom u nizu tvitova.

Potom je dodala i, kako je navela, "slučaj 2"

"Slučaj 2: Stotinak ljudi, bez prijave skupa, zatvori međunarodni putni pravac i zabrani kretanje svih ostalih širom Srbije. Država odluči da ne primenjuje silu. Viola fon Кramon: „šokirana sam reakcijom vlasti“, "kontramere države su bile izuzetno tvrde i nisu bile adekvatne", navela je Brnabić u svojoj poruci.

 

 

A potom je upitala "Šta nam Viola poručuje i  konstatovala: 
"1. Da treba da pucamo na ljude da bi iskazala „puno poštovanje“, kao u slučaju Prištine? 
2. Da je vladavina prava u slučaju Prištine jedno, a u slučaju Beograda drugo? 
3. Da Srbi na КiM nemaju ista prava kao građani bilo gde drugde? 
Tužno i licemerno", napisala je na tviteru premijerka Brnabić.

 

 

Viola fon Kramon je odgovorila da se zalaže za vladavinu prava u svim slučajevima.

"Vladavina prava se odnosi na jednak tretman za sve pred zakonom, bilo u Loznici, Severnoj Mitrovici ili Nemačkoj.

Uvek ću braniti građanska i ljudska prava bez obzira na nečiju nacionalnost.

Sledeći put umesto da me napadate možda pokušajte da razgovarate sa vašim ljudima u Nedeljicama", napisala je evroposlanica aludirajući na protest gražana u ovom mestu koji se protive rudnicima Rio Tinta.

Premijerka je odgovorila na ovu poruku aludirajući na poziciju izvestioca za Kosovo na kojoj je Fon Kramon.

"Razumem da je i za vas Kosovo Srbija (s obzirom na to koliko ste fokusirani na centralnu Srbiju dok ste izvestilac EP za Kosovo*), i to zaista cenim. Vaša podrška je neočekivana, ali dobrodošla", napisala je premijerka Brnabić.

 

 

Potom je dodala: "Ipak, umesto #Nedeljice obratite pažnju na to da je samo u 2021. godini na Kosovu i Metohiji povećan broj napada na Srbe za 30 odsto i da je manastir Visoki Dečani jedno od najugroženijih mesta kulturne baštine u Evropi.  Možemo zajedno raditi na tome", navela je Brnabić.

Odgovor evroparlamentarke je zasad izostao.

Izjave Viole fon Kramon danas je u saopštenju osudio i ministar spoljnih poslova i član Predsedništva SNS koji je naveo da se ona "otvorenom podrškom protivustavnim blokadama puteva u Srbiji legitimisila kao advokat nedemokratskog terora manjine nad većinom, a ne kao branitelj ljudskih prava".

On kaže i da je "neprimerena i nepristojna" poruka Viole fon Kramon predsednici Vlade Srbije samo još jedna potvrda da je premijerka Ana Brnabić pogodila u centar mete kada je evroposlanicu podsetila na činjenicu da je nemo prešla preko upada do zuba naoružane prištinske policije na sever Kosova i Metohije.

"Fon Kramon je prespavala orgiju terora njenih prištinskih miljenika nad golorukim srpskim narodom na KiM i do danas nam nije objasnila zašto je po njenom mišljenju pucanje iz automata po ljudima koji čekaju u redu ispred apoteke bogougodno delo, a uzdržana i demokratska reakcija Srbije na brutalno kršenje zakona i Ustava nešto što valja osuditi", naveo je Selaković.

On smatra da je za osudu njeno konstantno nastojanje da svakoj vrsti antisistemskog ponašanja u Srbiji da oreol borbe za ljudska prava i demokratiju, jer time, kako kaže, najdirektnije potkopava ne samo demokratiju u Srbiji već i ugrožava ljudska prava ogromne većine građana ove zemlje koji žele da žive u uređenom i prosperitetnom društvu.

Komentari (0)

Srbija