Politika

Od službe na Kosovu do visokog funkcionera NATO: Ko je Stjuart Pič, specijalni izaslanik Velike Britanije za Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2021

-

09:33

Od službe na Kosovu do visokog funkcionera NATO: Ko je Stjuart Pič, specijalni izaslanik Velike Britanije za Balkan
Od službe na Kosovu do visokog funkcionera NATO: Ko je Stjuart Pič, specijalni izaslanik Velike Britanije za Balkan - Copyright NATO

veličina teksta

Aa Aa

Još jedna velika sila imenovala je specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, nakon Vašingtona i Evropske unije. Ser Stjuart Pič izabranik je premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, a njegov cilj će biti da zastupa britansku "privrženost stabilnosti i napretku regiona", kako je formulisano u saopštenju vlade te zemlje. Ovu funkciju preuzeće čim bude odstupio sa dužnosti predsednika vojnog odbora NATO, što je najviša vojna funkcija u ovom savezu.

Stjuartu Piču region Zapadnog Balkana nije nepoznat, pošto je 2000. godine bio na čelu vazduhoplovnih snaga KFOR-a na Kosovu. Kako se navodi u saopštenju britanske vlade, Pič će raditi na pitanju Kosova, odnosno sa partnerima će dati podršku na podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredništvo Evropske unije. 

Što se tiče ostalih pitanja kojih bi mogao da se dotakne, navedeno je da Pič upozorava kako se Bosna i Hercegovina suočava sa najvećom "egzistecnijalnom pretnjom" u posleratnom periodu, kao i da postoje "realne šanse za dalje podele i konflikte". Navodi se i da će će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

Karijara duga pola veka

Iza Piča je iskustvo dugo skoro 50 godina - 1974. je postao član britanskog Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), i od tada je njegova karijera išla uzlaznom putanjom. Tokom naredne decenije peo se na lestvici u okviru RAF, pa je tako služio u Belizeu, Hong Kongu i Nemačkoj. Takođe, službu je obavljao i u u Iraku, Saudijskoj Arabiji, kao i u Italiji.

AP Photo/Francisco Seco

 

Nakon što je završio sa službom na Kosovu, Pič je imenovan za komandanta RAF bojnog centra, kao i za pomoćnika šefa obaveštajne službe. Postao je vicemaršal 2003, vazdušni maršal 2006. i naposletku šef združenih operacija britanske vojske 2009. godine.

Britansko ministarstvo odbrane je 2016. godine objavilo da će Pič preuzeti najvišu poziciju u britanskom vazduhoplovstvu, čime je postao najviši vojni savetnik ministra odbrane i premijera Velike Britanije. Dve godine kasnije, zamenio je Petra Pavela na mestu predsednika vojnog odbora NATO.

"Dokaz britanske predanosti Balkanu"

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da je sadašnje "imenovanje Piča jasan dokaz britanske predanosti Zapadnom Balkanu".

"Radujem se produbljivanju naših ekonomskih i bezbednosnih veza sa Zapadnim Balkanom, ali i zajedničkom radu na borbi protiv zlonamernih činilaca. On će imati ključnu ulogu u tom poslu", navela je Trus.

Kako piše hrvatski Jutarnji list, u Briselu nisu iznenađeni odlukom Londona da imenuje specijalnog izaslanika, jer ta zemlja želi da ostane važan faktor u regionu. Međutim, isti list piše i da su neke briselske diplomate iznenađene zbog toga što je na ovu funkciju izabran "teškaš", odnosno osoba koja zauzima veoma visoke pozicije u vojnim sferama Velike Britanije i NATO.

Komentari (0)

Srbija