Politika

Selaković razgovarao s predstavnicom OEBS-a za slobodu medija: Uskoro će i Krivični zakonik štititi novinare

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

20:13

Selaković razgovarao s predstavnicom OEBS-a za slobodu medija: Uskoro će i Krivični zakonik štititi novinare
Selaković razgovarao s predstavnicom OEBS-a za slobodu medija: Uskoro će i Krivični zakonik štititi novinare - Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Stokholmu sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Terezom Ribeiro.

Ministar Selaković je u razgovoru istakao da Srbija pridaje veliki značaj pitanjima slobode medija i bezbednosti novinara, kao i saradnji sa OEBS-om u ovim oblastima, saopštilo je Ministarstvo nakon susreta.

Selaković je sagovornicu upoznao sa sadržajem nacionalne Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period od 2020. do 2025. godine, i koracima koji se preduzimaju u okviru Akcionog plana za njeno sprovođenje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U izradi ovih dokumenata, Srbija je, kako je podsetio, dobila značajnu ekspertsku pomoć OEBS-a, na čemu se zahvalio.

Selaković se posebno osvrnuo na delovanje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koja je formirana sa zadatkom da podigne efikasnost reagovanja u slučajevima napada na novinare.

Ministar je istakao da je na inicijativu Radne grupe uspostavljena sigurna telefonska linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare, kao i da je u cilju efikasnije zaštite novinara republički javni tužilac naložio hitnost u postupanju u svim slučajevima krivičnih dela kojima je ugrožena bezbednost novinara i medijskih radnika.

Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

 

Najavio je, takođe, i izmene i dopune Krivičnog zakonika sa ciljem unapređenja krivično-pravne zaštite novinara i zaštite slobode izražavanja, a sagovornicu je informisao o predstojećem referendumu o promeni Ustava u domenu pravosuđa.

Selaković je ukazao i na problem ubijenih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji i činjenicu da godinama, i pored međunarodnog prisustva na terenu, nije učinjeno gotovo ništa kako bi odgovorni bili kažnjeni, a sudbina onih za kojima se i dalje traga bila rasvetljena.

Komentari (0)

Srbija