Politika

Vlada Srbije i zvanično povukla Zakon o eksproprijaciji, izvinili se narodu i predsedniku zbog greške

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

20:42

Vlada Srbije i zvanično povukla Zakon o eksproprijaciji, izvinili se narodu i predsedniku zbog greške
Vlada Srbije i zvanično povukla Zakon o eksproprijaciji, izvinili se narodu i predsedniku zbog greške - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici, održanoj u 20 časova, donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a kako Tanjug saznaje, u Narodnu Skupštinu Republike Srbije stigao je taj dopis.

Vlada Republike Srbije napraviće analizu da li su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji neophodne i u kom obimu, i samo ukoliko se konstatuje da je zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Na istoj sednici vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi - u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu vlade ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma. Prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine. Takođe, Narodna skupština Republike Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Vlada Republike Srbije se takođe izvinila građanima, Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije zbog toga što je radna verzija saopštenja, tokom pripreme za sednicu vlade, usled tehničke greške, poslata svim medijima, pre nego što je sednica vlade uopšte i održana.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić osvrnuo se na izjavu predsednika Skupštine Ivice Dačića nakon što je medijima dostavljena informacija da se zakon povlači, te rekao da Vlada ne može da povuče zakon koji je usvojio parlament. Vučić je rekao da je po sredi aljkavost službenika i da je Dačić u pravu. 

"Vlada je spremajući svoju reakciju na moju odluku, pripremila sve. Umesto da pošalje press timu Vlade, pritisli su na sve medije, dakle reč je o aljkavosti. Niko nije imao nameru da protivustavno preuzme ingerencije, ali to se dešava jer je neko morao da ode kući ili odvede dete iz vrtića. Ovo je isti tip aljkavosti kao i priča o tome zašto su svi pomislili da ima veze sa Rio Tintom - niko na to nije mislio nego na Nacionalni stadion i druge stadione, zašto se to desilo? Pa, opet zbog nemara i želje ministara da se nešto da se pitaju, makar ih se zakon ne ticao uopšte", rekao je on.

Dodao je da nisu svi ljudi isti.

"Ja sam danas imao sastanak sa predsednicom Vlade, upoznao sam je i mislim da je fer da je upoznam, ne samo sa odlukom već i sa obrazloženjem. Upoznao sam čak i neke ljude na opozicionoj sceni, jer je to moj posao da razgovaram sa svima koji žele. Neću govoriti ni gde ni s kim ni kako. Sve sam upoznao s tim kakva će mi odluka biti", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija