Politika

Još 10 miliona evra od Evropske unije za Srbiju za ekonomski oporavak od posledica pandemije

Komentari

Autor: Fonet

09/12/2021

-

12:22

Još 10 miliona evra od Evropske unije za Srbiju za ekonomski oporavak od posledica pandemije
Još 10 miliona evra od Evropske unije za Srbiju za ekonomski oporavak od posledica pandemije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksinović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su danas sporazum o dodatnoj podršci Srbiji sa 10 miliona evra za ekonomski oporavak od posledica pandemije kovida 19.

Joksimović je istakla da je taj sporazum nastavak dobih vesti posle odluke država članica EU da se sa Srbijom naredne nedelje, na Međuvladinoj konferenciji, otvori Klaster 4 sa četiri poglavlja koja se tiči zaštite životne sredine. Taj novac je namenjen projektu "EU pro plus" i samo je deo od 30 miliona evra koji će uslediti u narednom periodu, rekla je Joksimović uz napomenu da je namenjen projektima na unapređenje i jačanje otpornosti lokalnih samouprava u saniranju posledica pandemije kovida 19.

U proteklom periodu smo radili sa 99 opština, a verujem da kada bismo uradili analizu značajn broj njih bi mogao da pređe u kategoriju srednje razvijenih opština, rekla je Joksimović, pozivajući opštine da pripreme projekte za pozive koji će uslediti. Žiofre je rekao da EU ostaje partner Srbiji u procesu evropskih integracija, a Međuvladina konferencija će potvrditi napredak Srbije u tom procesu.

Potpisali smo danas sporazum od 10 miliona evra, podsetio je on i naglasio da je ekonomija Srbije ui izazovnim okolnostima pandemije dobro reagovala, ali treba pomoći opštinama u suočavanju a izazovima koji predstoje.

"U saradnji sa Ministarstvom i našim partnerom UNOPS već smo uložili 30 miliona evra, a dodatni novac će biti iskorišćen za infrastrukturu, soijalne usloge i ravnomerni ekonomski razvoj, dodao je Žiofre.

Žiofre je naveo da je već raspisan poziv za EU PRO plus program, u iznosu od 4,5 miliona evra, za lokalne samouprave, regionalne razvojne agencije i nevladine organizacije

Komentari (0)

Srbija