Politika

Bocan-Harčenko: Situacija na Balkanu izgleda loše, to u Moskvi izaziva veću zabrinutost nego u poslednjih 25 godina

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

13:24

Bocan-Harčenko: Situacija na Balkanu izgleda loše, to u Moskvi izaziva veću zabrinutost nego u poslednjih 25 godina
Bocan-Harčenko: Situacija na Balkanu izgleda loše, to u Moskvi izaziva veću zabrinutost nego u poslednjih 25 godina - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko upozorio je danas da, pored Kosova, situacija na Zapadnom Balkanu izgleda loše i zbog dešavanja u Bosni i Hercegovini, što u Moskvi izaziva veću zabrinutost nego ikada u poslednjih 25 godina.

"Sem Kosova situacija na Balkanu sada izgleda loše i izaziva više zabrinutosti Rusije i zbog situacije u BiH i takvih napetosti, tenzija, odbacivanja svih ugovora i načela saradnje, što nismo primećivali nikada ako gledamo unazad od 1996. godine", rekao je Bocan-Harčenko na onlajn skupu na kojem je između ostalog saradnju sa Srbijom ocenio kao više nego zadovoljavajuću, iako još, kako je naglasio nije ono što Moskva želi.

Ambasador je na predavanju "Rusko-srpsko strateško partnerstvo i situacija na Balkanu" upozorio i na, pre svega, potpuno nelegtimno nametanje visokog predstavnika Kristijana Šmita, bez rešenja Saveta bezbednosti UN i odluke Saveta za implementaciju mira. Izrazio je nezadovoljsto što se može čuti da je postojala odluka Saveta i naglasio da bi ruski ambasador u Sarajevu, da je to tačno, odlučno bio protiv.

Bocan-Harčenko je podsetio da Šmit ne uživa podršku od tri strane u BiH, nema konsenzus ni unutra BiH. Dodao je da želi da kaže da je, što se tiče EU, lopta na njihovoj strani. Ambasador je naveo da niko ne može da pronađe nijednu izjavu Moskve na štetu EU kojom bi želeli da spreče aktivnosti EU na Balkanu, Srbiji ili regionu. Podsetio je da, sa druge strane, kod zapadnih partnera postoje tvrdnje da je Rusija štetna i da je pretnja na evropskom putu zapadnobalkanskih zemalja.

"I sada, bez obzira na stanje sadašnjih odnosa EU i Rusije, smatramo da budućnost saradnje na Zapadnom Balkanu postoji ako politizaciju ostavimo po strani, ako se fokusiramo na privredu, ekonomiju i projekte koji se podudaraju i odgovaraju interesima i zahtevima Srbije, Rusije i EU", rekao je Bocan-Harčenko.

Ambasador je naglasio da je Rusija, što se tiče drugog pitanja - članstva u NATO savezu, odlučno protiv.

"Smatramo da je to suverena stvar, da vojna neturalnost obebzeduje stablnost i razvoj i što se tive zapadnog balkana i možda u najboljem smislu odgovara isksutvu na ovom prostoru", rekao je Bocan Harčenko.

Komentari (0)

Srbija