Politika

Skupština Loznice stavila van snage prostorni plan koji je predviđao rudnik litijuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/12/2021

-

10:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Skupština grada Loznice je, na sednici po hitnom postupku, stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, javlja reporter Euronews Srbija.

Odluka je usvojena bez prethodne rasprave. Sednica Skupština grada odlučila je po inicijativi građana podnetoj 1. novembra, pošto je udruženje Ne damo Jadar predalo više od 5.000 potpisa.

Miroslav Đorđević iz tog udruženja rekao je za Euronews Srbija da su oni zasad zadovoljni, i da će videti kako će se sve dalje odvijati. Na pitanje kakvi su im dalji planovi, rekao je da imajuplanove, ali da zasad neće da se izjašnjavaju.

Prethodno je Skupština Loznice 29. jula izglasala upisivanje projekta "Jadar" u Prostorni plan grada. I tada su organizovani protesti ispred gradske skupštine. Inače, upis ovog projekta u Prostorni plan grada Loznice, koji je sada stavljen van snage, bio je prvi korak da Rio Tinto krene u izgradnju rudnika za koji je izdvojio je 2,4 milijarde.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u utorak, na otvorenoj sednici Vlade kojoj je prisustvovao, da će Loznica ukinuti prostorni plan.

"Mislim da će sutra ili prekosutra skupština grada Loznice doneti odluku o ukidanju prostornog plana koji je već donet, tako da ćemo drugačije da razgovaramo sa Rio Tintom i sa svima drugima u budućnosti", rekao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

Protesti prethodna tri vikenda

Prethodno je ispred Skupština grada Loznice održan protest 29. novembra jer je bilo najavljeno da će odbornici govriti o iskopavanju jadarita, ali sednica Skupštine nije održana.

Euronews/Nataša Jovanović

 

U gradovima Srbije prethodna tri vikenda održani su protesti i blokade puteva. Iz Udruženja Kreni-promeni izneli su dva zahteva protesta – povlačenje Zakona o eksproprijaciji iz procedure i izmene Zakona o referendumu. Pošto su ti zahtevi ispunjeni, pokret Kreni-promeni je odustao od blokada, a Ekološki ustanak je održao još jedan protest sa koga su tražili da kompanija Rio Tinto ode iz Srbije. 

"Nema mira dok se ne protera Rio Tinto i ne zabrani eksploatacija litijuma, a oni koji su doveli Rio Tinto ne skinu sa vlasti. Zahtevamo brisanje projekta 'Jadar' iz prostornog plana Loznice i drugih gradova", poručio je jedan od organizatora, Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Ekološki ustanak okupljenima ispred Sava centra.

Ćuta: Tražićemo zabranu eksploatacije litijuma

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je za Euronews Srbija, posle sednice skupštine Loznice da nije zadovoljan.

"To što se danas desilo u Loznici još jedno je od zamajavanja Aleksandra Vučića koji umesto da reši ovaj problem tako što će definitivno da raskrsti sa Rio Tintom, a to važi i za Vladu Republike Srbije, vrši ustupke jedan za drugim gledajući u 3. april i izbore", naveo je Jovanović.

Euronews TV

On je rekao da je Rio Tinto još uvek u Srbiji i zatražio je da se raskinu svi, kako on tvrdi, obavezujući akti koje je država potpisala sa tom kompanijom.

"Pre svega, tu mislim na uredbu Vlade koja je još uvek na snazi, o formiranju područja posebne namene svih dozvola za istražne radnje, i svih papira koje je ova vlast potpisala sa Rio Tintom. Tražimo da se sve to stavi na sto i da se konačno okonča ova agonija", naveo je.

On je rekao da će u subotu protestovati ispred vlade i da će tražiti "proterivanje Rio Tinta" iz Srbije. Naveo je da će tražiti da se donese zakon koji će zabraniti eksploataciju litijuma bar u narednih 10 godina.

Rio Tinto: Stalo nam je do podrške lokalne samouprave

Posle sednice Skupštine Loznice kompanija Rio Tinto je saopštila da preduzeće Rio Sava Exploration "posluje u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima, u saradnji sa naučnim i stručnim krugovima, lokalnom samoupravom i Vladom Republike Srbije"

Oni navode da im je veoma stalo do podrške lokalne samouprave u Loznici i, kako kažu, podrazumeva se da je za razvoj projekta "Jadar" potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan.

Napominje se i da su uvereni da se kroz dijalog, u kojem će se argumentima i činjenicama raspravljati o projektu Jadar, može doći do razumevanja svih zainteresovanih strana o "stvarnim i dugoročnim koristima". 

"Planiranje i aktivnosti na projektu Jadar su se do sada odvijali u skladu sa Zakonima Republike Srbije i, kao što smo više puta pomenuli, tako ćemo i nastaviti da realizujemo ovaj projekat. Razumemo interesovanje građana za sve što se dešava u vezi sa projektom i nastavićemo da pružamo informacije o svim aspektima projekta za koje smo nadležni i u kojima učestvujemo. Nastavljamo da se vodimo zakonskim okvirima u kojima se odvija realizacija projekata u Republici Srbiji", piše u saopštenju.

Brnabić: Potrebna veća transparentnost 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će biti potrebna veća transparentnost u poslovanju kompanije Rio Tinto, pre svega u odnosu na lokalnu zajednicu.

"Ne bežim od transparetnosti, smatram da je transparenrnost saveznik u radu vlade i javne uprave", rekla je Brnabić novinarima na pitanje o odluci Skupštine Loznice da ukine prostorni plan koji se odnosio na projekat Rio Tinta i kako će se dalje razgovarati sa tom kompanijom.

Premijerka je rekla da je bila nezadovoljna što Memorandum o razumevanju koji je potpisan sa Rio Tintom 2017. nije bio objavljen i da nije znala za to, a da su joj u Generalnom sekretarijatu Vlade objasnili da se neobavezujući memorandumi o razumevsnju uglavnom ne objavljuju, već da se u saopstenju za medije nakon potpisivanja predoči šta je u tom dokumentu.

Navela je da je na njen zahtev u Memorandumu stavljena obaveza Rio Tinta da poštuje najviše standarde životne sredine ne samo Srbije, već i međunarodne standarde.

Mihajlović: Ne postoji nijedan obavezujući akt

O Rio Tintu danas je govorila i ministarka rudarstva i energetike Zorana MIhajlović koja je rekla da ta kompanija ima svoja istraživačka prava koja je imao dugi niz godina. 

"U međuvremenu je našao jadarit, uradio je elaborat da postoje rezerve. U skladu sa zakonom on ima puno pravo da traži eksploataciono pravo ali ako ispuni sve one uslove za tako nešto. To znači sve one studije procene, obim i sadržaj procene uticaja na životnu sredinu, a to sve naravno nije još uvek gotovo", rekla je ona. 

Kako je dodala, memorandum koji se pominje nije obavezujući i da ne postoji nijedan obavezujući akt.

Komentari (0)

Srbija