Politika

Hrvatska i Kosovo potpisali memorandum o razumevanju, Zagreb obećava pomoć u priključenju NATO

Komentari

Autor: Fonet

17/12/2021

-

14:14

Hrvatska i Kosovo potpisali memorandum o razumevanju, Zagreb obećava pomoć u priključenju NATO
Zastava Kosova - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić, koji boravi u zvaničnoj poseti Kosovu, potpisao je sa kosovskim ministrom odbrane Armendom Mehajem Memorandum o razumevanju između Kosova i Hrvatske, objavio je portal Kossev, pozivajući se na prištinske medije.

Ministri Banožić i Mehaj sastali su jutros u Prištini, potom su im se pridružile delegacije Kosova i Hrvatske, a na zajedničkoj konferenciji za novinare hrvatski ministar je poručio da će njegova zemlja pomoći Kosovu da se pridruži NATO i drugim institucijama.

"Pokrenuli smo saradnju i partnerstvo će poslužiti za produbljivanje saradnje u različitim oblastima. Hrvatska može da ponudi pomoć Kosovu i da podrži članstvo Kosova u evroatlantskim institucijama" rekao je Banožić.

On je najavio i pomoć u obucii edukaciji pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ali i potvrdio da Hrvatska podržava transformaciju tih snaga.

"Podržavamo proces transformacije KBS u Oružane snage. Nudimo pomoć u oblasti obuke i obrazovanja. Želim da i dalje imamo saradnju i razmenu znanja između naših snaga. Naš susret je snažna potvrda prijateljske saradnje", rekao je Banožić.

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj ocenio je da između Kosova i Hrvatske vladaju prijateljski odnosi već duže od dve decenije, te da su obe strane posvećene miru i bezbednosti, prenosi "Ekonomia Online".

"Hrvatska je oduvek pokazivala spremnost da nam pomogne. Uvek postoji prostor za veću saradnju", rekao je Mehaj.

On je ujedno potvrdio da je sa hrvatskim ministrom potpisao Memorandum o saradnji, rekavši da se time "utire put vojnoj obuci i izraženijoj saradnji u odbrambenoj industriji". Precizirao je da se sporazumom otvara put za još bližu saradnju u oblasti obrazovanja, obuci vojnog kadra, sprovođenju zajedničkih vežbi, mogućnosti učešća u međunarodnim operacijama i misijama.

Kako je najavljeno iz kosovskog ministarstva odbrane, Banožić će sa svojom delegacijom danas posetiti i memorijalni kompleks "Adem Jašari" u Prekazu.

Komentari (0)

Srbija