Politika

Skupštinski odbor prihvatio set medijskih zakona: Izmene proizašle iz međustranačkog dijaloga

Komentari

Autor: FoNet/Euronews Srbija

21/12/2021

-

12:04

Skupštinski odbor prihvatio set medijskih zakona: Izmene proizašle iz međustranačkog dijaloga
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za kulturu i infiormisanje Skupštine Srbije prihvatio je danas predložene izmene Zakona o elektronskim medijima, Zakona o javnim medijskim servisima i Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis i uputio ga na usvajanje.

Razmatrajući Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, u pojedinostima, na predlog Vlade, Odbor je odbio amandman, koji su podneli poslanici Marjan Rističević i Đorđe Komlenski.

Amandman se odnosio na to da se pružaocima medijskih usluga zabrani da u predizbornoj kampanji emituju sadržaje u cilju bojkota izbora i da se prekogranične televizije koje reemituju program ne mogu baviti kampanjom, niti učestvovati u političkom oglašavanju.

Odbor je potom jednoglasno prihvatio Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima, koji je podnela Vlada i predložio Skupštini za usvajanje.

Pomoćnica ministra za medije u Ministarstvu kulture i informisanja Slavica Trifunović rekla je da je razlog za izmene Zakona o javnim medijskim servisima, sporazum zaključen u međustranačkom dijalogu, a tiče se toga da medijski javni servisi u kampanji postupaju nepristrasno i uravnotreženo u predstavljanju učesnika na izborima, uz preporuku da se organizuju radio i tv dueli.

Trifunović je rekla da, da bi se obezbedila dovoljna sredstva, a pošto iznos od 290 dinara takse nije dovoljan da Radiotelevizija Vojvodine nesmetano sprovodi svoju delatnost, izmenom zakona se uvodi da se do 31. decembra iduće godine RTV delimično finansira iz budžeta Republike Srbije.

Prema njenim rečima, u budžetu Srbije za 2022. je za to obezbeđeno 900 miliona dinara.

Odbor je prihvatio i Predlog zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, kojim se utvrđuje da se privremeno do 31. decembra 2022. javni servisi delimično finansiraju iz budžeta Srbije a delom od taksi, koja se plaća uz račun za struju.

Sednicom je predsedavala predsednica Odbora Sandra Božić, a prisustvovali su i  Zoran Tomić, Željko Tomić, Vuk Mirčetić, Jovan Kolundžija, Snežana Paunović, prof. dr Marko Atlagić, Lav-Grigorije Pajkić, Dunja Bratić Simonović, Milica Obradović, Aleksandar Jovanović, Aleksandar Čotrić, Miloš Terzić i Ivana Popović.

 

Komentari (0)

Srbija