Politika

Tuzilaštvo podnelo poverljivi podnesak protiv Tačija i ostalih optuženih

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2021

-

20:47

Tuzilaštvo podnelo poverljivi podnesak protiv Tačija i ostalih optuženih
Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići - Copyright E-Stock/Petar Jovanović, AP/Peter Dejong, AP/Eva Plevier, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kao što je i najavilo, Specijalizovano tužilaštvo Kosova podnelo je 17. decembra svoj pretpretresni podnesak protiv Hašima Tačija i još trojice nekadašnjih šefova OVK, listu svedoka koje namerava da pozove na suđenje kao i listu drugih dokaza protiv njih.

Svi ovi podnesci, su međutim strogo poverljivi i nisu objavljeni na sajtu suda.

Pretpretresni podnesak sadrži sažetak dokaza koje tužilaštvo planira da predoči na suđenju u cilju dokazivanja krivice svakog od optuženih, navodi se u podnesku tužilaštva.

Tužilaštvo je podnelo i dopunjenu listu svedoka, čiji broj nije navelo, ali je ukazalo da je odustalo od jednog svedoka sa preliminarne liste iz oktobra ove godine. Pretpretresni podnesak, spiskovi svedoka i spiskovi dokaznih predmeta podnose se kao strogo poverljivi i "eks parte" kako bi se zaštitile prethodno odobrene zaštitne mere, ukazalo je tužilaštvo.

Odbrana, za razliku od tužilaštva, nema obavezu ali može da podnese sudu svoj pretpretresni podnesak, liste svedoka i dokaza. Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optžnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Još 11 osoba dobilo status žrtve

Sredinom decembra, 11 osoba dobilo je status žrtve u procesu protiv Tačija i ostalih optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.

Ovih 11 osoba biće uključeni u Grupu I žrtava u kojoj se već nalazi devet osoba sa statusom žrtve, što znači da ih za sada ima ukupno 20.

Zahtev za status žrtve je odbijen jednoj osobi ovom odlukom sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova, a koja je objavljena na sajtu suda. Sve ove žrtve, čiji su identiteti zaštićeni pseudonimima pred sudom će zastupati isti zastupnik.

Takođe, 9. decembra je Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju produžen pritvor u Hagu i pored garancija kosovske policije za njihovo puštanje u kućni pritvor na Kosovu. U sedmici pre toga, pritvor je produžen i Tačiju. Nešto ranije, tužilaštvo je navelo da će imati 327 svedoka na suđenju, i da izjave pedesetak svedoka planiraju da u dokaze uvedu u pisanom obliku.

Veseljijev zastupnik Ben Emerson upozorio je da to znači da suđenje "ne može početi tokom 2022. godine", kao i da će trajati tri i po godine.

U oktobru je, inače, Veće Apelacionog suda u Hagu odbilo žalbu Tačija na odluku pretpretresnog sudije za određivanje pritvora. Iz Veća su naveli da Tači nije uspeo da dokaže zašto je preliminarna odluka bila "nerazumna", kada je reč o riziku za njegovo eventualno privremeno puštanje na slobodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija