Politika

Sud u Prištini: Odluka da se podmiri dug za struju u četiri opštine na Severu u skladu sa Ustavom

Komentari

Autor: Kossev/Euronews Srbija

28/12/2021

-

22:14

Sud u Prištini: Odluka da se podmiri dug za struju u četiri opštine na Severu u skladu sa Ustavom
Sud u Prištini: Odluka da se podmiri dug za struju u četiri opštine na Severu u skladu sa Ustavom - Copyright Tanjug/Kristina Maslarević

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Skupštine Kosova od 6. maja za prebacivanje 11 miliona evra za plaćanje struje za četiri severne opštine u skladu je sa Ustavom Kosova, potvrdio je Ustavni sud nakon pritužbe poslanika PDK, prenosi Kossev.

Radi se o zahtevu koji su sredinom maja podneli Bljerta Deljiu-Kodra i 12 drugih poslanika, zatraživši od Ustavnog suda ocenu ustavnosti tadašnje preporuke Skupštine Kosova da se pokriju gubici utrošene struje na Severu, a nakon što je u decembru 2020, Kosovo dobilo energetsku nezavisnost od Srbije.

U odluci je navedeno da je KOSTT ovlašćen da pokrije odstupanja električne energije u četiri opštine na Severu, koristeći prihode iz sopstvenog budžeta, i to sredstva koja će biti nadoknađena „iz dividende ili nekog drugog mogućeg mehanizma“.

Takođe, Vlada Kosova je obavezna da u roku od šest meseci „obezbedi čitav proces ubacivanja u sistem fakturisanja, prema pravilima i zakonima na snazi, u saradnji sa odgovornim stranama za fakturisanje potrošača u četiri relevantne opštine sa električnom energijom“, navodi se u ovoj odluci.

Sud je naglasio da je odluka skupštine Kosova, odnosno ovlašćenje koje je dala KOSTT-u za pokrivanje gubitaka u električnoj energiji, „privremenog“ karaktera jer upravo za cilj ima „proces ubacivanja u sistem naplate potrošača električne energije u četiri opštine".

Skupština Kosova je 6. maja ove godine, sa 61 glasom „za“, a bez prisustva poslanika opozicije, usvojila preporuke Komisije za privredu povodom zahteva JP KOSTT da obezbedi 11 miliona evra kojima se, kako je tada navedno, pokriva utošak struje na Severu.

Među preporukama je bilo da se Vlada Kosova obavezuje da u roku od šest meseci pronađe rešenje za proširenje sistema naplate u severnim opštinama.

Tada su iz kosovske vlade naveli da će imati rešenje u ovom vremenskom roku koje je „izostajalo proteklih 20 godina“, kako na to gledaju u Prištini.

Rešenje je izostalo. Štaviše, bilo je više kritika u javnosti da se radilo o nerazumno kratkom roku za takvu vrstu rešenja, a osim toga, Kosovo se trenutno suočava sa velikom energetskom krizom.

Građani četiri srpske opštine na severu Kosova struju ne plaćaju od 1999. Taj dug je do 2020. odnosno do osamostaljivanja kosovskog operatera KOSTT plaćala Srbija.

Komentari (0)

Srbija