Politika

Kosovo i persona non grata: Zbog slučaj ruskog zvaničnika Unmika oglasila se i misija jasnom porukom Prištini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/01/2022

-

17:30

Kosovo i persona non grata: Zbog slučaj ruskog zvaničnika Unmika oglasila se i misija jasnom porukom Prištini
Kosovo i persona non grata: Zbog slučaj ruskog zvaničnika Unmika oglasila se i misija jasnom porukom Prištini - Copyright Pixabay, Tanjug/AP/Eduardo Munoz

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc proglasila je ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata, stigao je i zvaničan odgovor iz Ujedinjenih nacija (UN) u kojem se jasno ističe na status persone non grada nije prmenljiv na zaposlene u UN.

Naime, odluka da Priština zvaničnika Unmika proglasi personom non grada izazvala je diplomatske reakcije, kao i reakcije zvaničnika Srbije, ističući da je taj akt provokacija, kao i nasilje. Odluka je doneta 31. decembra, kada je ruski diplomata zaposlen u misiji UN iz Rusije proglašen za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom. Od tada do danas nema konkretnijeg objašnjenja za ovakav potez, osim navoda ministarke Gervale Švarc da je to učinjeno zbog "ugrožavanja bezbednosti i ustavnog poretka Kosova".

Poslednja u nizu reakcija stigla je upravo iz Ujedinjenih nacija, a kako je izjavio portpraol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, problem je upravo i to što za takav potez nije dato nikakvo objašnjenje, kao i da status persone non grada nije prmenljiv na zaposlene u UN.

"Saznali smo da su kosovske vlasti proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (UNMIK). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično objašnjenje u vezi sa ovom objavom“, rekao je on.

Predstavnik generalnog sekretara je naglasio da doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu KFOR-a i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu).

Kakvu je odluku donela Priština?

Podsetimo, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc proglasila je ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata, saopštilo je na Tviteru to ministarstvo 31. decembra.

U objavi  je navedeno da Priština stoji uz saveznike u delovanju protiv "zlonamernih akcija" koje, kako se tvrdi, ugrožavaju "nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", ali nisu dodatno navedeni razlozi ovog poteza.

Međutim, ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc saopštila je da je takvu odluku protiv ruskog zvaničnika donela na zahtev premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija, zbog, kako tvrdi, njegove štetne aktivnosti kojom je narušena bezbednost tzv. Kosova.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Gervala je na Fejsbuku navela da su institucije iz Prištine odlučne u borbi protiv, prema njenim navodima, "malignog uticaja Ruske Federacije i njenih satelitskih predstavnika u regionu, koji za cilj imaju da potkopaju dostignuća Kosova i naših partnera, prvenstveno SAD, NATO i EU".

"Kosovo će nastaviti još bliže da sarađuje sa svojim međunarodnim saveznicima, posebno Amerikancima, Evropljanima i NATO, kako bi sprečili bilo kakve destabilizujuće napore Ruske Federacije u našem regionu", navela je Gervala.

Ona je dodala da je o odluci da ruskog zvaničnika proglasi za personu non grata obavestila nadležne institucije za sprovođenje zakona i relevantne organe.

Reakcije ruskih i srpskih zvaničnika

Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku provokacijom "preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora". Takođe, Ambasada je pozvala administraciju UN u regionu da osigura bezbednost njenih ruskih službenika.

"Smatramo ovu ''odluku'' Prištine još jednom antiruskom i anti-UN provokacijom koja je preduzeta kako bi se pridobila naklonost zapadnih mentora. Polazimo od toga da u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je ključna za rešenje kosovskog pitanja, ona nema nikakve pravne posledice", navela je tada ruska ambasada.
Takođe, nakon odluke Prištine oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je potez ocenio kao "akt nasilja" prema Ujedinjenim nacijama.

"Proglašavanjem legitimnog zvaničnika UNMIK-a za ''personu non grata'' Priština vrši akt nasilja prema administraciji Ujedinjenih nacija, najviše civilne vlasti na KiM ", naveo je Petković na Tviteru.

Kako je naglasio, u skladu sa važećim normama međunarodnog prava, a prema Rezoluciji 1244 SBUN, jedina legalna civilna vlast na KiM je Misija UN na KiM (UNMIK).

 

Komentari (0)

Srbija