Politika

Manojlović: Incident ispred Skupštine, nasrtali dok je studentkinja davala izjavu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2022

-

19:17

Manojlović: Incident ispred Skupštine, nasrtali dok je studentkinja davala izjavu
Savo Manojlović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Savo Manojlović iz organizacije Kreni-promeni naveo je da je danas ispred Narodne skupštine došlo do incidenta, kada su se predstavnici te inicijative okupili da bi zatražili hitnu verifikaciju narodne inicijative u cilju zabrane iskopavanja litijuma i bora.

"Nasrtali su dok je studentkinja Kristina (22) davala izjavu. Morali smo telima da branimo prostor. Ne želim da nijednu devojku, studenta ili volontera izložim ovome. Odluku ćemo doneti do večeras na zoom sastanku sa koordinatorima", naveo je Manojlović na Tviteru.

U sledećim tvitovima je rekao da se policija kojoj je bila prijavljena konferencija nije pojavila. Zatim je napisao da je odbio da se čuje sa Ivicom Dačićem nakon incidenta. 

"Konačnu odluku donećemo sa koordinatorima. Ako su nas napali ispred Skupštine, šta će raditi ljudima po unutrašnjosti. Dalje skupljanje potpisa nije bezbedno", rekao je i dodao da će glasati protiv skupljanja potpisa.

Uz objavu je priložio i SMS prepisku za koju navodi da je sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

"Hteo sam da se čujemo oko inicijative, ne znam sa kim Vi ovde komunicirate, ali ja sam adresa. Zato sam i zvao da vidim kada dolazite. Sad vidim da je bilo nekih incidenata, i da Vam je neko iz službe rekao pogrešnu stvar", stoji u poruci za koju je Manojlović naveo da ju je dobio od Dačića.

On mu je na to odgovorio: "Iskreno ne vidim svrhu. Fizički smo napadnuti dok je govorila 22-godišnja studentkinja ispred Skupštine, a da obezbeđenje i policija nisu reagovali. Mogu da zamislim šta će raditi ljudima u unutrašnjosti koji skupljaju. Mi ćemo na ulicu od četvrtka u 19h. Tražimo da donesete moratorijum od minimum 20 godina na bor i litijum i da Vlada ukine prostorni plan. To su jedini uslovi. Imate elektronsku peticiju koju smo dostavili predsednici Vlade i predsedniku Republike od 292.000 potpisa. Konačnu odluku donećemo danas nakon sastanka sa koordinatorima".

Inače, Savo Manojlović je danas govorio i za Euronews Srbija o protestima i narodnoj inicijtivi. Istakao je da najava Rio Tinta da će na godinu dana stopirati projekat Jadar ne podrazumeva odlazak te kompanije iz Srbije već odlaganje projekta.

On je rekao da će dalje korake saopštiti na protestu ispred Predsedništva.

"Imamo dva jasna zahteva: ukidanje prostornog plana i uvođenje moratorijuma, odnosno zabrane iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina", istakao je Savo Manojlović.

Euronews TV

"Insistiramo da se to uradi u sadašnjem sazivu Vlade, pre izbora. Od Skupštine očekujemo da se donesu izmene Zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, odnosno da se ubaci član 4A kojim se uvodi moratorijum na iskopavanje litijuma i bora", rekao je Savo Manojlović.   

Komentari (0)

Srbija