Politika

Američki ambasador: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja za SAD

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

09:22

Američki ambasador: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja za SAD
Jeffrey Hovenier - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je za Sjedinjene Američke Države normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključnog značaja. On je dodao da bi obe strane trebalo da poštuju Vašingtonski sporazum, prenela je sinoć prištinska Gazeta ekspres.

Hovenijer je ocenio da njegov dolazak na poziciju ambasadora pokazuje interesovanja SAD da pomognu Kosovu i Srbiji da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

"Sjedinjene Države veruju da to mora biti sveobuhvatan sporazum. Mislim da su vidljivi znaci da naši evropski partneri čine sve napore u procesu dijaloga koji vodi EU kako bi bio postignu napredak", rekao je ambasador Hovenijer za RTK.

"Priština da nađe model za ZSO"

Hovenijer je naveo da SAD smatraju da Asocijacija srpskih opština na KiM treba da postoji, a da je na Prištini da pronađe model sprovođenja i njenog funcionisanja.

Kako je reako za RTK, stav američke vlade je da Priština treba da ispoštuje obaveze koje je preuzela, što bi značilo da smatra da treba da postoji "Asocijacija opština sa srpskom većinom".

Istakao je da SAD ne diktiraju šta ona treba da radi i kako treba da izgleda, već je to, odluka Prištine.

"Postoje modeli za koje zapravo mislimo da su izvodljivi i ohrabrili smo vladu da razmisli o tim modelima i da razmotri to pitanje", rekao je Hovenijer.

Naglasio je da se Priština obavezala da će Asocijacija opština sa srpskom većinom da postoji.

Hovenijer je dodao da se ideja o Asocijaciji opština sa srpskom većinom prvi put pojavila u pregovorima o statusu koje je vodio Marti Ahtisari, ali da, kako je naveo, "niko nije imao na umu nešto što bi imalo nekakav dodatni sloj vlasti, nešto sa izvršnim funkcijama i slično".

"Posao tek predstoji"

Američki diplomata je rekao da je bilo odgovarajuće da građani srpske nacionalnosti koji imaju biračko pravo budu u stanju da to svoje pravo i ostvare.

"Mislim da će američki stav i dalje biti ono što je bio - da bismo želeli da radimo sa Vladom Kosova na pronalaženju aranžmana koji su prihvatljivi za Vladu Kosova, ali koji takođe funkcionišu tako da pojedinci na Kosovu mogu da glasaju, ako imaju pravo na to", naveo je Hovenijer.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Hovenijer je istakao da je dosta urađeno, ali da posao tek predstoji. Naveo je da njegov dolazak u Prištinu može biti shvahen kao dodatni pokazatelj interesovanja SAD da pomognu Beogradu i Prištini da postignu dogovor o normalizaciji.

Američki diplomata je ponovio da je za Vašington Kosovo suverena zemlja i dodao da je izazov u okviru dijaloga da se dođe do odgovarajućih aranžmana kako bi mogao da bude postignut sporazum o normalizaciji koji bi, kako je naveo, iz perspektive SAD, trebalo da bude usmeren na međusobno priznanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija