Politika

Transparentnost Srbija upozorava: Mora da postoji rasprava o Nacrtu zakona o političkim partijama

Komentari

Autor: FoNet

06/06/2021

-

12:24

Transparentnost Srbija upozorava: Mora da postoji rasprava o Nacrtu zakona o političkim partijama
Transparentnost Srbija upozorava: Mora da postoji rasprava o Nacrtu zakona o političkim partijama - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija Transparentnost Srbije (TS) upozorila je danas na mogućnost da izostane javna rasprava o Nacrtu zakona o finansiranju političkih aktivnosti i ukazala da je javna rasprava o bilo kojoj izmeni zakona koja bitno menja propis zakonska obaveza.

Vest da je Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju uradila nacrt zakona o finansiranju političkih aktivnosti i poslala na mišljenje Kancelariji OEBS za demokratske institucije i ljudska (ODIHR) prošla je skoro nezapaženo, ističe u saopštenju TS i ukazuje na predviđene promene.

Najznačajnije izmene odnose se na smanjenje maksimalnog iznosa koji građani i pravna lica mogu da doniraju strankama, kao i na uvođenje obaveze učesnicima izbora, da pre glasanja podnesu Agenciji za sprečavanje korupcije preliminarni izveštaj o troškovima kampanja, ističe TS i navodi da je u toku i rad na izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o predsedniku i Zakona o lokalnim izborima, ali da ništa od toga nije javno dostupno.

"Ništa od ovoga nije moguće proveriti na bilo kom zvaničnom sajtu. Nema je na sajtu Vladine Radne grupe https://www.srbija.gov.rs/dokument/416862/odluka-o-obrazovanju-radne-grupe-za-saradnju-sa-oebs-i-kdiljp.php, sajtu Ministarstva finansija, kao ni Agencije", upozorava TS.

Saradnja Vlade i NVO sektora

Ta organizacija podseća da je Radna grupa Vlade je u februaru 2021. organizovala konsultacije sa nevladinim organizacijama koje prate izborni proces i zatražila mišljenja povodom preporuka ODIHR nakon poslednjih parlamentarnih izbora, a da Transparentnost Srbija nije dobila nikakve popvratne informacije na svoje predloge.

"Najava da je nacrt izmena Zakona već pripremljen i upućen na davanje mišljenja ODIHR ukazuje da javna rasprava o ovim važnim izmenama uopšte neće biti organizovana ili da će biti organizovana samo forme radi, a bez želje da se sva pitanja detaljno razmotre pre upućivanja u dalju procedure", upozorava TS i podseća da se povodom izbornih uslova već vodi dijalog između predstavnika političkih stranaka, sa ili bez učešća evropskih parlamentaraca.

Jedno od pitanja koja tu treba raspraviti jeste bolje uređenje sistema za finansiranje kampanje, naglašava TS, ističući da je "javna rasprava o bilo kojoj izmeni zakona koja bitno menja propis zakonska obaveza" i da se pozitivno mišljenje iz inostranstva "koristi kao izgovor za neprihvatanje dobrih predloga koji stižu od zainteresovanih domaćih aktera".

Komentari (0)

Srbija