Politika

Vučić se sastao sa Ahmetovićem, novim izvestiocem Bundestaga za Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

14:29

Vučić se sastao sa Ahmetovićem, novim izvestiocem Bundestaga za Zapadni Balkan
Vučić se sastao sa Ahmetovićem, novim izvestiocem Bundestaga za Zapadni Balkan - Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas Adisa Ahmetovića, poslanika Socijaldemokratske partije Nemačke i izvestioca za Zapadni Balkan u Spoljnopolitičkom odboru Bundestaga, sa kojim je razgovarao o potencijalima za jačanje bilateralne saradnje Srbije i Nemačke, evropskom putu Srbije i o regionalnim pitanjima.

Predsednik Vučić je rekao da ceni nameru izvestioca Ahmetovića da podrži jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu, a što će da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Nemački poslanik Ahmetović je istakao da mu je jedan od ciljeva u budućem radu, između ostalog, da pomogne da Zapadni Balkan nađe put do Evropske unije.

On je konstatovao izvanredan ekonomski razvoj Srbije, kojem značajno doprinose nemački investitori. Predsednik Srbije je rekao da su nemački investitori i ekonomska saradnja sa Nemačkom od najvećeg značaja za razvoj Srbije.

On je rekao i da će Srbija nastaviti sa reformama koje stvaraju sigurnu investicionu atmosferu, poput reformi u oblasti vladavine prava, podsetivši s tim u vezi na nedavni uspeh referenduma o ustavnim promenama u pravosuđu.

Predsednik Vučić je zamolio poslanika Ahmetovića da prenese pozdrave nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, izrazivši uverenje da će se nastaviti uspešan razvoj saradnje Srbije i Nemačke.

Sastanak članova PGP sa izaslanikom Bundestaga

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa poslanikom Bundestaga i izvestiocem za Zapadni Balkan u okviru političke partije SPD, Adisom Ahmetovićem, sa kojim je razgovarano o unapređenju saradnje dva parlamenta i podršci u procesu evropskih integracija Srbije.

Predsednica PGP sa Nemačkom, Vesna Marković, izrazila je zadovoljstvo posetom, imajući u vidu da je prva poseta novoizabranog izvestioca za Zapadni Balkan upravo Srbiji.

Navela je da uspešna saradnja parlamentaraca traje već 10 godina, ističući da PGP sa Nemačkom u ovom sazivu ima čak 99 članova, dok je pre 2012. godine imala 24 člana.

To pokazuje da smo svesni značaja razvijanja saradnje sa kolegama iz Bundestaga, navela je ona, saopšteno je iz parlamenta.

Cilj Srbije članstvo u EU

Marković je istakla da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali i da smo svesni unutrašnjih izazova sa kojima se suočava sama EU, kao što su migrantska kriza, Bregzit, pandemija koronavirusa i da iz tih navedenih razloga proširenje nije visoko pozicionirano na agendi EU.

Nadamo se, kazala je ona, da će se stavovi po pitanju proširenja među državama članicama EU konsolidovati, jer je proširenje od izuzetnog značaja za stabilnost našeg regiona.

Srbija je posvećena i regionalnoj saradnji, istakla je Marković u razgovoru, posebno navodeći značaj inicijative Berlinski proces, koja je politički i ekonomski povezala naš region, ali zahvaljujući kojoj su i bilateralni odnosi Srbije i Nemačke znatno unapređeni.

Marković je navela i da bi bilo od velikog značaja da se i parlamentarci, kao predstavnici najviših zakonodavnih organa, ovog regiona sastaju u okviru Berlinskog procesa.

Poslanik Bundestaga Adis Ahmetović je istakao značaj saradnje između parlamenata Srbije i Nemačke, kao zakonodavnih institucija. Naveo je da je uvek je bitno naći ono što će nas povezati, kao što je zajednički stav o proširenju EU i članstvu Srbije.

Ocenio je da će članstvom Srbije u EU korist imati ne samo Srbija, nego i Nemačka i cela EU.

Komentari (0)

Srbija