Politika

Sutra u Specijalnom sudu novo saslušanje na suđenju bivšim vođama OVK

Komentari

Autor: Fonet

03/02/2022

-

23:10

Sutra u Specijalnom sudu novo saslušanje na suđenju bivšim vođama OVK
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sutra trebalo bi da se održi novo saslušanje na suđenju nekadašnjim liderima OVK, a očekuje se da će se voditi burna rasprava budući da je Tužilaštvo, na osnovu broja svedoka, tražilo 1.863 sata za iznošenje dokaza, što bi trajalo između 9 i 11 godina, prenosi Kosovo onlajn pisanje medija na albanskom.

Advokat Kadrija Veseljija Ben Emerson uputio je sudu pismo kojim skreće pažnju na procenjeno trajanje suđenja.

"Tužilaštvo je navelo da su mu potrebna 1.863 sata za izvođenje dokaza. Da bi tu tvrdnju vratila na razmatranje, odbrana je navela dva primera iz sličnih slučajeva sa mnogim haškim optuženicima", napisao je Emerson.

On je kao primere naveo suđenje Jadranku Prliću, za koga je traženo 296 sati za izvođenje dokaza, odnosno oko godina i devet meseci, kao i slučaj Milana Milutinovića, za koga je traženo 166 sati, odnosno deset meseci za izvođenje dokaza.

Emerson je ukazao da će, ukoliko sud sledi isti model saslušavanja, samo izvođenje dokaza Tužilaštva potrajati između devet i 11 godina.

"Ako se izvodi do stepena sličnog Nikoli Šainoviću i Milutinoviću, onda bi predmet Tužilaštva trajao 112 meseci, odnosno preko devet godina", naveo je Emerson i dodao da tako dugotrajno suđenje ni na koji način neće služiti interesima pravde i nijedne strane u ovom slučaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija