Politika

Uskoro prva presuda Specijalizovanih veća Kosova u Hagu: Završnica suđenja Gucatiju i Haradinaju od 14. do 18.marta

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

13:26

Uskoro prva presuda Specijalizovanih veća Kosova u Hagu: Završnica suđenja Gucatiju i Haradinaju od 14. do 18.marta
Uskoro prva presuda Specijalizovanih veća Kosova u Hagu: Završnica suđenja Gucatiju i Haradinaju od 14. do 18.marta - Copyright Prinstcreen YouTube/Oxygen, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Završnica suđenja u postupku protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana bivše OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženih za zastrašivanja svedoka i ometanja rada Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, zakazana je od 14. do 18. marta. Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe.

To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Kako je danas objavljeno na sajtu tog suda, postupajuće sudsko veće konstatovalo je završetak dokaznog postupka u predmetu protiv Gucatija i Haradinaja i naložilo tužilaštvu i odbrani da dostave svoje završne podneske do 3. marta. Sudsko veće je za 14. mart predvidelo završnu reč tužilaštva, a za 15. i 16. završne reči odbrane.

Odbrana izlaže 18. marta

Za 17. mart predviđen je za odgovor tužioca na završnu reč odbrane i za sva pitanja veća, kao i za komentare odbrane na odgovor tužilaštva. Istog dana tužilaštvo će predložiti kazne za okrivljene, a poslednjeg dana 18. marta, svoje stavove povodom predloga kazne izneće odbrana. Gucati i Haradinaj moći će da daju završne izjave u postupku.

Obojica optuženih se nalaze u pritvoru u Hagu. Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra 2021. godine izjasili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo. Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

Komentari (0)

Srbija